Kezdőlap Gazdaság Az EP képviselők az Északi Áramlat 2. leállítását kérik

Az EP képviselők az Északi Áramlat 2. leállítását kérik

Az Északi Áramlat 2. ellentétes az Energiaunió céljaival, károsan hat a tagállamok közti szolidaritásra és a projektet geopolitikai és gazdasági szempontból is meg kell vizsgálni – mondták a képviselők a Miguel Arias Cañete uniós klímavédelmi és éghajlatügyi biztos részvételével folytatott hétfő esti strasbourgi vitában.

Számos képviselő azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat 2. nem hogy segítené a források diverzifikációját, de növeli a függést egyetlen szállítótól. Mások úgy érveltek, hogy a projektet geopolitikai érdekek mozgatják, annak se gazdasági, se klímavédelmi szempontból nincs értelme. A felszólaló képviselők zöme arra kérte a Bizottságot, hogy a lehető leghamarabb állítsa le az Északi Áramlat 2-t.

„A projekt valószínűleg átrajzolja a jelenlegi gázpiacot” – mondta a vitában Cañete uniós biztos, aki hozzátette: a Bizottság a német hatóságoktól bekért minden adatot a beruházást értékeléséhez. A biztos hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat 2-nek minden szempontból meg kell felelnie az Uniós jognak és mint minden projektnek, ennek is összhangban kell lennie az Energiaunió célkitűzéseivel.

Az Északi Áramlat 2. a tervek szerint megduplázná a Balti-tenger alatt Oroszországból Németországba futó mostani Északi Áramlat gázvezeték kapacitását. Az orosz Gazprom által vezetett konzorcium 2019 végére fejezné be a munkát.