Kezdőlap Régió Az erdélyi magyar fiatalok többsége szülőföldjén képzeli el jövőjét

Az erdélyi magyar fiatalok többsége szülőföldjén képzeli el jövőjét

Kolozsvár, 2016. május 26., csütörtök (MTI) – Az erdélyi magyar fiatalok többsége szeretne ugyan külföldre menni tanulni vagy dolgozni, de a jövőjét szülőföldjén képzeli el – ismertették csütörtökön egy konzultáció eredményeit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) vezetői.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) partnerségben működő ifjúsági szervezeteket tömörítő Miért április eleje óta 30 erdélyi településen konzultációk sorozatát tartotta, amelyek során egy táblagépes interaktív lekérdezési módszerrel közel kétezer fiatal véleményét gyűjtötte össze az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről.
Az RMDSZ-szel, valamint a Magyar Középiskolások Országos Szövetségével (MAKOSZ) közösen szervezett Rólad szól! elnevezésű konzultáció eredményeit a politikai döntéshozók rendelkezésére kívánják bocsátani.
A felmérés eddig feldolgozott részleges eredményeit összefoglaló csütörtöki sajtótájékoztatón Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke elmondta: a fiatalok számottevő többsége a szülőföldjén szeretne boldogulni.
„Ehhez viszont szükségük van egy kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük nekik” – idézte a Miért közleménye a politikust.
Antal Lóránt, a Miért elnöke arról beszélt, hogy az önkormányzatok szintjén is megoldásokat kell találni a fiatalok támogatására. Ezek között a lakhatási körülmények javítását említette. Úgy vélte, kedvezményes telekvásárlási vagy lakásbérlési lehetőségek biztosításával lehetne ösztönözni arra a fiatalokat, hogy a külföldi munkavállalás vagy tanulmányok után hazatérjenek.
A Miért elnöke elmondta, hogy a szervezetnek 750 képviselője száll versenybe az RMDSZ jelöltjeként a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon. Az ifjúság igényeinek a felmérése elsősorban az Miért-jelöltek tájékoztatását szolgálta.

kga \ kkp \ bpt

MTI 2016. május 26.

 

(Kép forrása: Internet)