Kezdőlap Események Az Erik Truffaz Quartet az A38-on játszik

Az Erik Truffaz Quartet az A38-on játszik


 Budapest, 2016. május 9., hétfő (MTI) – Újra Magyarországon ad koncertet Erik Truffaz, a nu jazz kiemelkedő alakja. A svájci-francia zenész kvartettjével május 14-én szombaton az A38 hajón játszik.

A most 56 éves Erik Truffaz szólóban és formációival jó néhányszor megfordult már hazánkban – legutóbb a tavalyi Sziget fesztiválon a Bin-Jip vendégeként -, és az A38-on is többször játszott. Ezúttal átalakult kvartettjével érkezik, és frissen megjelent, Doni Doni című albumát mutatja be – közölték a szervezők az MTI-vel.
Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei megalapozták hírnevét és stílusát: finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai.
„Miles Davis nem annyira ideál számomra, mint inkább egy példaszerű pályafutás, amely sokat jelent nekem. Svájciként az amerikai fekete kultúra hagyományai, szabadságvágya nyilván kevésbé volt rám hatással, miközben Davis persze forradalmasította a világ zenéjét” – fogalmazott a trombitás egy korábbi budapesti fellépése előtt az MTI-nek adott interjúban.
Truffaz a lassú hiphoppal és a spoken worddel is kacérkodott, majd a dzsesszvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződött és szárnyára kapta a világhír. Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektronikus elemet illeszt muzsikájába, d’n’b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, időnként kifejezetten popos irányba indult el.
Sokoldalú művész, repertoárjában megtalálhatók klasszikus darabok (például Mozart művei), egy ideig a világhírű Orchestre de la Suisse Romande tagja is volt. 1990-től érdeklődése folyamatosan fordult a dzsessz felé, a kilencvenes évek első felében intenzíven turnézott, Montreux-ben is többször lépett fel.
A nu jazz egyik emblematikus figurájaként nem zárkózott el az elektronikus hatásoktól sem, az évek során együtt dolgozott Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól Dj Camig és Amon Tobinig. Több projektet működtet egyszerre, a legtöbbet klasszikus dzsesszkvartettjével dolgozik. A kvartett tagsága idén átalakult: dobosa, Marc Erbetta távozott a zenekarból, helyét a fiatal Arthur Hnatek, a Tigran Hamasyan mellől ismert muzsikus vette át. Másik két társa, a basszusgitáros Marcello Giuliani és a billentyűs Benoit Corboz maradt.
Erik Truffaz eddigi lemezei: Out of a Dream (1997) The Dawn (1998), Bending New Corners (1999), Mantis (2002), The Walk of the Giant Turtle (2003), Saloua (2005), Arkhangelsk (2007), Paris (2008), Mexico (2008), Benares (2008), In Between (2010), El Tiempo de la Revolución (2012), Being Human Being (2014), Doni Doni (2016).

bgu \ pmg

MTI 2016. május 9.

 

(Kép forrása: Internet)