Kezdőlap Kecskemét Egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra a BÁCSVÍZ ügyfélterénél

Egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra a BÁCSVÍZ ügyfélterénél

Ember és természet – a közös értékeket ünnepelték a Föld Napján

 

Hazánkban egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra díszíti ezentúl a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti irodaházának ügyfélterét. Hanga István az elképzelés megvalósításához partnerre talált Kurdi Viktorban, aki a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójaként nagy örömmel állt a projekt mellé. A térség magas színvonalon működő víziközmű szolgáltatója mindent megtesz a víz kiemelt szerepének hangsúlyozására, ezért az összes olyan ötletet támogatják, amely segíti az emberek felé közvetíteni ezt a fontos üzenetet. A helyi ipartörténeti jelentőségű alkotás ünnepélyes átadására április 22-én, a Föld Napján került sor.

 

A „hírös” városban méltán elismert Hanga István órásmester által megálmodott szerkezet művészi szimbóluma a víz és az idő folyamatosságban kifejeződő párhuzamának, de egyúttal tiszteleg a hagyományos kézműves órásmesterség előtt is. A sajátos megoldás lényege, hogy a felülről lefelé folyó víz mozgási energiája hajtja meg egy ingán keresztül az óra szerkezetét.

A teljesen egyedi tervezésű és kivitelezésű szerkezetet Hanga Zsolt készítette el, aki – édesapja nyomdokain haladva – maga is a kézműves órásmesterség jeles képviselője. A több mint 200 munkaórával létrehozott, közel 100 alkatrészből álló látható óraszerkezetű alkotás 1,85 méter magas és mintegy 70 kg-ot nyom, pontossága pedig hetente 1 percen belül van. A rozsdamentes acélból készült ingaórán percenként 1,8 liter víz folyik át, a meghajtáshoz szükséges vizet egy visszaforgató rendszer biztosítja.

A vízzel hajtott ingaóra a BÁCSVÍZ Zrt. társadalmi felelősségvállalásában megfogalmazott értékeket ötvözi: az emberi tudás és a víz, mint természeti erő együttműködése jelenik meg ebben a művészi kivitelezésű szerkezetben. A cég partnerei, akik ugyancsak magukénak vallják ezeket az értékeket, készségesen csatlakoztak a projekt támogatásához, amely így 25 vállalkozás összefogásával valósulhatott meg. A BÁCSVÍZ Zrt. ügyfélszolgálatának előterében az ingaóra mellett elhelyezett emléktábla örökíti meg az alkotók és a szponzorok nevét, akik idén ezzel a különleges alkotással ünnepelték a Föld Napját.