Kezdőlap Események Emlékművet avattak a lengyel repülősöknek

Emlékművet avattak a lengyel repülősöknek

1944 augusztusában egy angol felségjelű, de lengyel személyzetű szállítórepülőt lőttek le a németek, a gép Lajosmizse mellett zuhant le. Tegnap délután avatták fel a hét áldozat tiszteletére emelt emlékművet a város főterén. A szerdai avatóünnepséget számos jeles személyiség is megtisztelte jelenlétével, és az esős idő ellenére több száz lajosmizsei is részt vett rajta. Beszédet mondott Antoni Macierewicz lengyel és Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, valamint Basky András lajosmizsei polgármester és Adrzej Kunert, a Lengyel Harc és Mártíromság Emléket Őrző Tanácsa (ROPWIM) elnöke.
 
A JN-895 (GR „B”) jelzésű Handley Page Halifax típusú repülőgép fedélzetén hét fiatal lengyel őrmesterrel zuhant le. 1944. augusztus 26-án éjjel szálltak fel Olaszországban, hogy Magyarországon is átrepülve a varsói felkelés résztvevőinek szállítsanak és dobjanak le lőszert és élelmet. Budapesttől délre a Halifaxot üldözőbe vette egy német Messerschmitt vadászgép és egészen alacsony magasságban, Lajosmizse község fölött lelőtte. A repülőgép lángba borult, felrobbant és tűzcsóvát húzva maga után a Ceglédi út mellett becsapódott. A roncsok közül öt, a roncs mellől kettő katonát emeltek ki.
 
A lajosmizsei önkormányzatot dr. Biernacki Karol szegedi konzul kereste meg azzal, hogy a Lengyel Harc és Mártíromság Emléket Őrző Tanácsa (ROPWIM) emlékművet állíttatna a repülőgép áldozatai tiszteletére. A helyi képviselők támogatták mindezt és a város költségvetéséből 1 millió forintot biztosítottak az alapozási munkálatokra. A tragédia helyszínétől nem messze, a Szabadság téren felállított, repülőgépekből álló légi köteléket megjelenítő emlékmű Brzózka Marek alkotása. A Magyarország légterében lelőtt és hősi halált halt lengyel pilótáknak emeltek már korábban hasonló mementót Ruzsán, Szentesen és Bácsbokodon is.