Kezdőlap Események Francia borászok Bács megyében

Francia borászok Bács megyében

  1. május 19. és 24. között a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Koch Pincészet meghívására Magyarországra látogatott Patrick Guiraud bioborász, a francia Homoki Borok Védelméért és Népszerűsítésért Felelős Testület elnöke és Raymond Cres agrárszakértő. A vendégek Franciaországnak egy olyan borvidékét képviselték, ahol szintén homokos talajon folyik a szőlőművelés.

A programok Budapesten, a Francia Intézetben kezdődtek, ahol a magyar szakmai sajtó képviselői bemutatóval kísért borkostólon ismerhették meg a francia borász borait.

A rendezvény folytatásaként a francia vendégek Gonda János érsekhalmai ültetvényén ízelítőt kaptak a megyei bioborok készítéséből is. Megtudhatták, milyen kórokozók támadják meg az itthoni fajtákat és hogyan lehet védekezni ellenük.

A francia borász különös érdeklődést mutatott a Koch Pincészet borotai birtokán folyó szőlőművelési módok, illetve az ottani szőlőfajták iránt, amelyeket Koch Csaba személyesen mutatott be számára. A terepszemle során megtekintették a kíséleti ültetvényeket. „Nálunk a kísérletezést nem teszik lehetővé a francia törvények, mi csak a tradicionális francia szőlőfajtákat termeszthetjük, ezért nagyon különleges élmény volt ebbe az izgalmas munkába belelátni.” – jegyzete meg az elhivatott, francia borász szakember.

A program a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásán szervezett bemutatóval zárult, ahol az érdeklődők a camarague-i homoki és bioborokat ismerhették meg a Guiraud pincészeten példáján keresztül.

A többrétű szakmai tapasztalatcserének köszönhetően a két ország szakemberei hasznos tudással gyarapodtak, ezzel is mélyítve a két bortermelő vidék kapcsolatát.