Kezdőlap Időjárás Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

 Budapest, 2016. május 24., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————
Európa középső területeinek időjárását többközéppontú ciklonrendszer és a hozzájuk tartozó frontok alakítják. Hatásukra a Skandináv-félsziget északi részétől a Kárpát-medencén át egészen az Appennini-félszigetig gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. Az Atlanti-óceán fölött is ciklon örvénylik, amely miatt a Pireneusi-félszigeten is többször felhős az ég, de számottevő csapadékról még nem érkezik jelentés. Szintén sok a felhő és többfelé esős az idő a Fekete-tengertől északra egy sekély ciklonális mezőnek köszönhetően. Ugyanakkor a Brit-szigetek és Franciaország északi része fölött magasnyomású zóna helyezkedik el, arrafelé többnyire napos, száraz az idő. Kelet-Európában a hullámzó frontrendszer előtt még a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, helyenként azonban zápor előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton és északon általában 8 és 18 fok között változik, középen és keleten pedig a délutáni órákra többnyire 20 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölött elhelyezkedő ciklon lassan kelet felé távolodik, eleinte több helyen, majd elszórtan számíthatunk csapadékra.

Várható időjárás szerda estig
—————————–
Kedden eleinte gyakran lesz erősen felhős az ég, majd éjszaka északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, éjszaka már egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet. Szerdán a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, éjszaka és szerdán helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében kedden is, szerdán is lehetnek viharos széllökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között alakul.

kf \ bil \ bhi

MTI 2016. május 24.

 

(Kép forrása: Internet)