Kezdőlap Események Kecskeméti múzeumélet Egerben

Kecskeméti múzeumélet Egerben

A múzeumok és a magyar társadalom javát kitevő felnőtt társadalom különböző kapcsolódási formáiról és jövőjéről tartották meg Egerben a témával foglalkozó szakemberek jubileumi, ötödik országos konferenciáját.

A több szekcióban dolgozó, eredményeiket a csaknem más félszáz résztvevő előtt bemutató előadók között kecskeméti prezentációkra is sor került. Merinu Éva múzeumpedagógus a nagy sikert aratott és méltán nagyszerű helytörténeti vállalkozás, „A beszélő köntös” nyomában című kiállításban megfordult vakok és csökkentlátókkal végzett speciális múzeumpedagógiai gyakorlatról beszélt. A Kecskeméti Katona József Múzeum másik munkatársa, dr. Kriston Vízi József olyan felnőtt múzeumlátogató közösségek múzeumhasználati  igényeiről, elvárásaikról, egyúttal aktív támogató és résztvevő-segítő tevékenységéről szólt, mint a Kecskeméti Rotary Club, a Kecskeméti Inner Wheel Club jószolgálati figyelmének több példája. A Boldog Karol Wojtyla Barátságközponttal kialakított és egyre erőteljesebben ápolt kapcsolat, illeszkedés annak Szegények Akadémiája programjához szintén a ritka jó gyakorlatok körére utalt.

A felnőtt társadalom és a tágabban vett helyi közösség s annak kulturális-közgyűjteményi kapcsolódási felületei színes viszonyrendszerét, idősekkel kapcsolatos koncepcióját Mák Kornél, Kecskemét Megyei  Jogú Város alpolgármestere, egyúttal a PTE doktorandusza mutatta be, többek között a nagy hírű Harmadik Kor Egyeteme projekt segítségével. Az Eszterházy Károly Főiskola – e néven utolsó  – nemzetközi konferenciájának anyaga még ez év végén kötet formájában is megjelenik.

Fotók és szöveg: KKJM archívum