Kezdőlap Gazdaság Ma van a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje

Ma van a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje

Május 31-én – azaz ma – van a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak a 2015-re vonatkozó társaságiadó-bevallást a 1529-es nyomtatványon kell benyújtaniuk.
Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1571-es bevallást kell beadniuk, a határidő ebben az esetben a mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napja.
A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén május 31. Az EB jelű elektronikus űrlap és a kitöltő program az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról letölthető. Az űrlapot – a csatolt beszámolóval és egyéb mellékletekkel – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszeren keresztül, a Céginformációs Szolgálathoz kell megküldeni. Idén megszűnt a közzétételért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, így a beszámolóhoz már nem kell fizetési igazolást csatolni.
Azok a nonprofit szervezetek, amelyek 2015-ben nem értek el vállalkozásból bevételt, illetve  nem számoltak el költséget, ráfordítást, azaz nincs társaságiadó-alapjuk, a társaságiadó-bevallást kiválthatják egy nyilatkozattal, amit a TAONY nyomtatványon ugyancsak május 31-éig nyújthatnak be. A nonprofit szervezeteknek a beszámoló letétbe helyezését és közzétételét az Országos Bírósági Hivatalnál kell teljesíteniük.

ebz \ gfp

MTI 2016. május 31.