Kezdőlap Diákélet Megérkezett az első fiatal határon túli kutató

Megérkezett az első fiatal határon túli kutató

Megérkezett az első olyan fiatal határon túli kutató a Kecskeméti Főiskolára, aki a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány ösztöndíjasaként kapott lehetőséget egy kutatási program megvalósítására gazdasági tudományterületen.  Săplăcan Zsuzsa, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a banki hiteltermékek reklámozását vizsgálja azzal a szándékkal, hogy megfogalmazhatók legyenek a felelős kommunikáció irányelvei a pénzintézetek számára.

Săplăcan Zsuzsa doktori fokozatát marketing területen szerezte a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Mostani kutatása, amellyel sikeresen pályázott a PADMA-nál egy a banki reklámok társadalmi felelősségvállalását vizsgáló nagyobb projekt része.  A projekten dr. Berács Józseffel, a Kecskeméti Főiskola egyetemi tanárával és Alt Mónika Anettával, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem docensével dolgozik együtt.

Ahogyan a fiatal kutató hangsúlyozza, a 2008-2009-es gazdasági válság arra is rávilágított, hogy a pénzintézeteknek a hitelfelvétel kockázatait is jelző információnyújtással nagyobb társadalmi felelősséget kell vállalniuk hitelezési tevékenységük során.  Ez a kérdés különösen aktuálissá vált Közép-Kelet Európában, ahol a deviza alapú hitelek jelentős gazdasági és társadalmi problémát generáltak.

Săplăcan Zsuzsa Románia esetében a Ziarul Financiar és az Evenimentul Zilei című újságokban, Magyarország esetében pedig a HVG-ben és a Népszabadságban 2004 és 2014 között megjelent banki hitelreklámokat vizsgálja, és választ keres többek között arra, hogy mi jellemezte a bankok reklámokon keresztüli információközlési magatartását az erre vonatkozó törvényes előírások tükrében, vagy, hogy mit feltételez egy társadalmilag felelős kommunikáció a bankszektorban. A fiatal kolozsvári kutató a féléves kutatási program során most két hetet Kecskeméten tölt, ami nemcsak a magyarországi források vizsgálatára ad számára lehetőséget, hanem a közvetlen, személyes konzultációra is dr. Berács József professzorral.

A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány által meghirdetett 10 pályázat egyike a vendégkutatói program, amelyre olyan kutatók jelentkezhetnek, akik gazdálkodási, közgazdasági, pénzügyi vagy menedzsment témában végeznek tudományos munkát. A program célja, hogy a nyertes pályázók kapcsolódjanak a Kecskeméti Főiskola kutatóihoz, és a kutatási eredmények megjelenjenek rangos szakmai folyóiratokban. A kutatási periódus alatt a pályázó a saját intézményében dolgozik, és 1-4 hetet tölt Kecskeméten.

(kép forrása: internet)