Kezdőlap Események MNB : a befektetők rendelkezésére állnak a Reálszisztéma értékpapírjai

MNB : a befektetők rendelkezésére állnak a Reálszisztéma értékpapírjai

Budapest, 2016. május 9., hétfő (MTI) – A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-nél végzett eddigi felügyeleti vizsgálat szerint a pénzügyi eszközök és pénzeszközök az ügyfelek rendelkezésre állnak, a jegybank  – a társaság kérelmére megindult – eljárás keretében vizsgálja a tevékenységi engedély visszavonásának lehetőségét – nyilatkozta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI kérdésére.

A szóvivő felidézte, a társaság legutóbbi közgyűlésén döntött arról, hogy rendezett körülmények között kivonul a piacról.  Az MNB akkor vonja vissza a Reálszisztéma tevékenységi engedélyét, ha a Reálszisztéma értékpapírcége az ügyfeleivel szemben fennálló elismert kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett vagy a szerződéseinek teljesítését más befektetési szolgáltató átvállalta.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaságnál folytatott célvizsgálata során 2015. november 4-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Reálszisztéma értékpapírcégéhez irányítási problémák miatt – idézte fel a szóvivő. A felügyeleti biztosok átvették a társaság irányítását (a jogszabály szerint a menedzsment, és nem a tulajdonosok jogkörét), és gondoskodtak a megfelelő működésről.
A jegybank eddigi vizsgálatai szerint a Reálszisztéma értékpapírcégénél nem tűnt el az ügyfelek pénze, ugyanakkor a közelmúltban erről megjelent híresztelések alkalmasak voltak a befektetők és a közvélemény megtévesztésére. Ezzel szemben az MNB eddigi vizsgálatai, illetve a kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy a Reálszisztéma értékpapírcégénél az ügyfeleinek befektetései rendelkezésre állnak – szögezte le a jegybank felügyeleti szóvivője.

gpp \ gte

MTI 2016. május 9.

 

(Kép forrása: Internet)