Kezdőlap Események Műfaji sokszínűség jellemzi az egri színház következő évadát

Műfaji sokszínűség jellemzi az egri színház következő évadát

Eger, 2016. május 26., csütörtök (MTI) – A Hamlet és a La Mancha lovagja foglalja keretbe a Gárdonyi Géza Színház 2016/2017-es, műfajokban gazdag „Színház a színházban” évadát – hangzott el a társulat sajtótájékoztatóján csütörtökön Egerben.

Blaskó Balázs színházigazgató hangsúlyozta: az újabb öt évre szóló, szeptemberben kezdődő megbízatása lehetőséget teremt arra, hogy az egri társulattal folytathassa a 2011-ben megkezdett, minőséget hozó munkát.
A színház 2016/2017-es évadáról elmondta: úgy alakította ki a műsortervet, hogy a színház megőrizze sokszínűségét, sokoldalúságát, és az egri közönség által szeretett műfajok kapjanak ismét főszerepet.
Az új évad mottója a „színház a színházban”, mert a műsorterv fő pillérei a Hamlet és a La Mancha lovagja eseménysora is ilyen cselekményszerkezetre épít. E két mű foglalja keretbe a következő évadot. Shakespeare és Cervantes, mindketten gyakorlati útmutatást adnak az életben való eligazodás lehetőségeiről a színházművészet iránymutatásával – fogalmazott Blaskó Balázs.
Az első bemutató William Shakespeare Hamletje lesz, maga az igazgató visz színre, az operett kedvelői pedig Huszka Jenő-Martos Ferenc Lili bárónőjét tekinthetik meg Dávid Zsuzsa rendezésében.
A nagyszínpadon látható lesz még Peter Shaffer Black Comedy című vígjátéka Kiss József rendezésében, Vajda Katalin Legyetek jók, ha tudtok című színműve, amelyet Moravetz Levente rendez Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján. Az évadot Dale Wasserman-Mitch Leigh-Joe Darion La Mancha lovagja című musicalje zárja Blaskó Balázs rendezésében.
Topolánszky Tamás, a GGTánc Eger vezetője elmondta, hogy két táncjáték ősbemutatóját is tervezi a társulat: a Miskolci Balettel közösen állítják színpadra Velekei László koreográfus rendezésében Lev Tolsztoj Anna Karenináját, illetve a Kamaszok című táncjátékot Grecsó Zoltán koreográfussal.
A stúdiószínpadon Kocsis István Tárlat az utcán című drámáját mutatják be Beke Sándor rendezésében.
A gyermekek egy zenés és két prózai mesejátékot tekinthetnek meg az új évadban az egri színház és a Babszem Jankó Gyermekszínház koprodukciójában: Hedry Mária Tündér Míra című zenés mesejátékát, Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című mesejátékát és Grimm – Szőke Az ördög három aranyhajszála című mesejátékát. Mindhármat Baráth Zoltán állítja színpadra.
A társulat székhelyen kívüli előadásokat is tervez a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közösen. Szőke Andrea Eredeti eredet című mesejátékával és Arany János A fülemüle című zenés tréfájával járják az országot. Előbbit Fehér István, utóbbit Baráth Zoltán rendezi.
Az új évadban továbbra is műsoron marad Görgey Gábor Görgey című drámája, Brandon Thomas – Aldobolyi Nagy György – Szenes Iván Charley nénje című zenés vígjátéka és Páskándy Géza Vendégség című drámája.
Habis László polgármester elmondta: a Gárdonyi Géza Színház az országos színházi élet része sokrétű kapcsolatrendszerrel. Ez a színház példaértékű kulturális intézmény és méltó partner egy olyan város számára, mint Eger, amely pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre – emelte ki.

bkel \ kut \ kpt

MTI 2016. május 26.

(Kép forrása: Internet)