Kezdőlap Események Nagy sikerű avar konferencia Kecskeméten

Nagy sikerű avar konferencia Kecskeméten

Május 26-án, csütörtökön került sor Kecskeméten a Hatalmi központok az Avar Kaganátusban című országos szakmai konferenciára, mely a Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyén közel két éve megnyílt Nagyurak és vezérek. Híres avar leletek a Kiskunságból” című állandó régészeti kiállításra épült.

A konferenciát a kiállítást rendező Dr. Wicker Erika (Kecskeméti Katona József Múzeum) mellett Dr. Balogh Csilla (Isztanbul Egyetem Turkológiai Kutatóintézet, Isztambul, Törökország) és Dr. Szentpéteri József (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont) szervezték. Megrendezését a Kecskeméti Katona József Múzeum és az Ásatárs Kft. támogatása tette lehetővé.

A konkrét témájú, meghívásos konferenciára a korszak legismertebb kutatói közül huszan jelezték részvételi szándékukat; rajtuk kívül az ország egész területéről közel száz szakember vett részt az este 7 óráig tartó ülésen, melyet  Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg.

A három téma: Nagyurak és vezérek a Duna-Tisza közén; Táj és megtelepedés – Regionális központok; Kapcsolatok és hatalmi reprezentáció köré épült konferencián elhangzott előadások anyaga a szervezők szándékai szerint ebben az évben kötetben is meg fog jelenni.

A szervezők a konferencia sikere alapján másfél éven belül hasonló, de kibővített tematikájú nemzetközi ülésszakot terveznek, mely az Avar Kaganátuson belül a hatalom és periféria kérdéskörével fog foglalkozni; erre a Kárpát-medencén kívüli kutatók részvételére is számítanak.