Kezdőlap Események Országos Tojás Sokadalom – Tojásfesztivál Kecskeméten

Országos Tojás Sokadalom – Tojásfesztivál Kecskeméten

 A nyár induló fesztiváljaként június közepén rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Tojástermelők Szövetsége és a Hírös Tojás a II. Országos Tojás Sokadalmat Kecskemét főterén.

 Eseménydús hétvégét kínál Kecskemét városa június 17-19. között azoknak, akik városunk patinás főterén szórakozási, kikapcsolódási, kulturális lehetőséget keresnek a három napos Tojásfesztiválon.

Változatos gyermek-, könnyűzenei-, hagyományőrző-, kulturális-, gasztronómiai- vagy szórakoztató programokról gondoskodik városunk, amelyek mind a tojáshoz kapcsolódnak.

A kultúrakedvelőknek jó választás lehet a múzeumi tojáskörút program, amelyhez kapcsolódóan öt múzeumban nyílik lehetőség tojáshoz, baromfihoz köthető, csak ebből az alkalomból látható kiállítás megtekintésére ingyenesen. A múzeumokban a látogatók pecséteket gyűjthetnek, majd a fesztiválon a pecsétgyűjtő füzetek leadásával sorsoláson vesznek részt, amelyen értékes nyeremények találnak gazdára. Első alkalommal kerül megszervezésre a Tojások Éjszakáját, mely június 17-én 21 órakor kezdődik.

A népművészet, hagyományőrzés iránt érdeklődők a népi kismesterségek bemutatóját, a Tojásdíszítők Egyesületének kiállítását, foglalkozását, a néptáncos produkciókat tekinthetik meg.

A gyermekek időtöltését a Madzag Bábegyüttes segíti, Lui és Atus bohócok szórakoztatják őket, állatsimogatóval, gokartozással, népi játszóeszközökkel, kézműves foglalkozásokkal, „Kereki tojásfutam” címmel ügyességi versennyel színesítik napjukat A Szivárvány Játéktár eszközei, fajátékok, és a tavaly nagy sikernek örvendő szalmajátszótér várja a kisebbeket.

A színpadon folyamatos műsor szórakoztatja a látogatókat, koncertek, énekkarok, tánccsoportok tartanak bemutatót. Ihos József stand-up műsora és Lui bűvész-illúzió show-ja a felnőtteknek szerez néhány kellemes pillanatot. Idén túlnyomórészt a város kiváló együtteseinek kínáljuk fel a fellépési lehetőségeket, ezzel is támogatva Kecskemét zenei életét. Június 17-én a Marching Jazz Band dixie ritmusokkal indítja a fesztivált. A megnyitó után az egyedülálló Kilele Swing Cats lép fel, őket követi az ugyancsak népszerű helyi együttes, az AfroDZAQM reggae-koncertje. Szombaton 10 órakor a gyerekek kedvében jár a MintaPinty interaktív előadása, este pedig az egyik legismertebb retro zenét játszó együttesMADARAK  zenéjére táncolhatnak a fesztivál résztvevői az utcabálon, vasárnap pedig a Dokk Party együttest hallhatják a fesztiválozók. A musical- és operett rajongók mindkét napon élvezhetik kedvenc dalaik mesés dallamait népszerű színészek előadásában, városunk ismert színművésze, Pál Attila szervezésében. Vasárnap este pedig Rúzsa Magdi lép fel színpadon, hogy elvarázsolja a vendégeket.

Mindezeken túl több más kísérőprogram is lesz, melyek a város főterén és a kecskeméti fesztiválok között eddig nem, vagy nagyon ritkán szerepeltek.

A gasztronómia is kiemelkedő szerepet kap a fesztiválon. Pénteken tojásos étel főzés rekordkísérlete lesz, az ország legnagyobb tojásos langallóját készíti el Németh József kalocsai mesterszakács és csapata, szombaton és vasárnap Bede Róbert tart főzőshow-t, vasárnap nemzetközi tojásos étel főzőverseny lesz.

Gasztronómiai eseményünk kiérdemelte a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlását.

(A kép forrása: Internet)