Kezdőlap Olvasgató Osztrák elnökválasztás – Külföldi lapok az osztrák államfőválasztásról

Osztrák elnökválasztás – Külföldi lapok az osztrák államfőválasztásról

Berlin/Zágráb,  2016. május 25., szerda (MTI) – Németországban a Süddeutsche Zeitung című liberális lap Nekilendülés címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki kiemelte, hogy az államfőválasztást „hibrid választási kampány” vezette fel, amely nem a szövetségi elnöki tisztség betöltéséről szólt, hanem arról, hogy hosszabb távon milyen politikai irányban mozduljon el az ország, és a mindenki által szükségesnek tartott változást radikális vagy mérsékelt módon vigyék-e véghez. A Jutarnji List horvát liberális napilap szerint az osztrák elnökválasztás eredménye figyelmeztetés az Európai Uniónak (EU), és nem ok az ünneplésre.

A kampányt felfűtötték a „képzelgések forradalomról és államcsínyről”, és ez végül már „hisztérikus vonásokat öltött”, ami a visszafogott élet- és reformtempóhoz szokott Ausztriában „kultúrsokkhoz” hasonló hatást váltott ki. „A felfokozott hangulathoz hozzájárult, hogy az egész világ Ausztriára figyelt, mert az volt a választás állítólagos tétje, hogy az EU-ban első alkalommal államfővé válhat egy jobboldali populista politikus” – fogalmazott a német lapban Kahlweit.
Ez tévedés, hiszen „Magyarország, Csehország vagy Lengyelország államfője is osztja (Norbert) Hofer világképét, még akkor is, ha nem ugyanabba a pártcsaládba tartoznak” – írta a müncheni lap szerzője.
Hozzátette: a választás után „mindenkinek le kell jönnie a barikádokról, az összeesküvés-elméleteket vissza kell vonni és le kell szerelni az uszítókat a közösségi portálokon”, ami nem lesz könnyű, mert az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, Norbert Hofer pártja) a szoros arányú vereség ellenére felívelő pályán van és a kormányra súlyos nyomás nehezedik.
Azonban Ausztria attól még nem „barna”, hogy egy jobboldali populista megszerezte a szavazatok 49,7 százalékát, és nem is „zöld”, amiért a Zöldek által támogatott független jelölt nyerte meg a választást.” Ausztria valójában „tanácstalan, megosztott, utat keres”, és az a vágya, hogy „nekilendüljön” – emelte ki a szerző, aki szerint „megrázó és szimptomatikus”, hogy a két nagy párt, a kormányzó ÖVP és SPÖ részéről egy jelölt sem jutott be a második fordulóba, és a választás estéjén politikusaik nem is léptek a nyilvánosság elé, mondván, hogy ez „+nem a mi választásunk+”.
Cathrin Kahlweit hangsúlyozta: a politikai színtér „labilissá, törékennyé, de színesebbé is vált”, és a következő kormányban nagy valószínűséggel „új vagy más pártok” is lesznek, ami azt jelenti, hogy Ausztria „megindult a normalitás felé”.
A Jutarnji List horvát liberális napilap szerint az osztrák elnökválasztás eredménye figyelmeztetés az Európai Uniónak, és nem ok az ünneplésre.
Az EU felszabadultabban lélegzik, miután a választásokat Ausztriában az jelölt nyerte meg, akit a zöldek támogattak, ugyanakkor ha elül az eufória, az uniónak szembesülnie kell az igazsággal, amit ezek a választások tártak fel – írta a lap.
A cikk szerzője úgy véli: Ausztriában, az EU egyik legfejlettebb országában, a lakosság fele nyíltan unió és migráns ellenes, és egy szélsőjobboldali jelöltet támogatott. Az Európai Unióra és annak értékeire pedig komoly veszélyt jelent, hogy a szélsőjobboldali jelöltek támogatása társadalmilag elfogadott normának számít nem csak Ausztriában, hanem Hollandiában, Franciaországban és más országokban is – tette hozzá.
„Ausztriában hajszál híján diadalmaskodott a szélsőjobb, és annak ellenére, hogy veszített, egyúttal szárnyakat is kapott” – vont mérleget a cikk szerzője, aki szerint az osztrák választások eredménye ezért inkább figyelmeztetés az EU-nak, mint ok az ünneplésre.

pbm \ kkk \ kpl

MTI 2016. május 25