Kezdőlap Események Restaurálják a Feszty-körképet Ópusztaszeren

Restaurálják a Feszty-körképet Ópusztaszeren

Szeged, 2016. május 3., kedd (MTI) – Restaurálják Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a látogatók előtt zajló munkálatok előreláthatólag augusztusig tartanak – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele emlékeztetett arra, hogy a monumentális festmény Henryk Lipowicz lengyel restaurátor és kollégái munkájának köszönhetően 1991 és 1995 között született újjá. Az elmúlt több mint két évtizedben a körképen jelentős restaurátori beavatkozás nem történt, így időszerűvé vált a panorámakép portalanítása, a kisebb sérülések kijavítása.
A körkép a következő hónapokban is látogatható marad, a munkálatok leglátványosabb részeit pedig nyitvatartási időben végzik el a szakemberek. A felújítás alatt tematikus napokat tervez az emlékpark, amelyeken a látogató a munkálatok kulisszatitkairól is hallhat a restaurátoroktól.
A monumentális alkotás története 1891-ben kezdődött. Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő: a bibliai özönvíz történetét akarta vászonra vinni. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Végül apósa, Jókai Mór beszélte rá, hogy fesse meg inkább a honfoglalást.
A magyarok bejövetele 1894 tavaszára készült el, több festőtársa – köztük Medgyánszky László – is segítségére volt a hatalmas munkában. A képet 1894. május 13-án mutatták be először a budapesti millenniumi kiállításon, a vásznat később lebontották és Londonba vitték a világkiállításra. 1909-ben került vissza Budapestre.
Eredeti épületét a Szépművészeti Múzeum építése miatt lebontották, ezért „ideiglenes” faépületben kapott helyet a Városliget mutatványosai között. A második világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadás során a körkép épülete és vászna is megsérült. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark kialakítása az 1970-ben kezdődött, és ekkor határozták el, hogy Feszty körképét a restaurálás befejeztével itt mutatják újra be. Megkezdődtek a restaurálási munkálatok, és a rotunda építése is, ami azonban 1979-ben abbamaradt. A vászon darabjait újra hengerekben raktározták el.
1991-ben egy lengyel csapat, az Ars Antiqua nyerte meg a körkép helyreállítását célzó pályázatot. A hányattatott sorsú Feszty-körképen a Henryk Lipowicz vezette restaurátorok hatalmas munkát végeztek, ugyanis az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt meg, a többit korabeli fotók alapján újra kellett festeni. A munka öt éven keresztül tartott, míg végre ismét a régi fényében tündökölhetett a körkép.

bkzg \ bsa

MTI 2016. május 3., kedd