Kezdőlap Sport Takács Tamara Vk-győztes 1000 méteren

Takács Tamara Vk-győztes 1000 méteren

Egy magyar győzelem született a racicei Világkupa-verseny első döntős napján, a K-1 1000 méteres számban Takács Tamara fölényesen diadalmaskodott, de nagy meglepetést okozott Gacsal Ákos és Somorácz Tamás párosa is K-2 1000 méteren.

A pénteki előfutamokból négy magyar egység kvalifikálta magát a szombati A döntőkbe a racicei Világkupán. A Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjában készülő Takács Tamarán már az előfutama során látni lehetett, hogy remek formában van, igazolta ezt a K-1 1000 méter fináléban is, amelyben rajt-cél győzelmet aratott.

„Nagyon magabiztos volt Tamara, aki végig uralta a versenyt. Bár nem olimpiai számban versenyzett, ebben a korban nagyon fontos, ha az ember Világkupán, felnőtt mezőnyben tud győzelmet aratni. Tamara egyébként azt a Simon Rebekát győzte le, akivel az utóbbi időszakban az ifjúsági versenyeken rendre alulmaradt, vagyis jó visszaigazolás volt számára ez a viadal” – értékelte Takács teljesítményét Hüttner Csaba, utánpótlás vezetőedző.

A nap során még egy magyar női versenyző A döntőzhetett, Lakatos Zsanett a C-1 200 méter legjobbjaival mérhette össze tudását. A győriek fiatal kenusa ezúttal a negyedik helyen zárt, de a legjobb európai versenyző lett a mezőnyben, csak két brazil és egy kanadai versenyző tudta őt megelőzni.

„Zsani az elmúlt időszakban kisebb betegséggel bajlódott, de kezd jó formába lendülni. Kíváncsi vagyok mit hoz a második válogató közte és csapattársa, Takács Kincső között – folytatta az értékelést a vezetőedző, aki férfi kajakosainkról is elismeréssel szólt.

„Gacsal Ákos és Somorácz Tamás a negyedik helyen zárt a K-2 1000 méter döntőjében, és bár világbajnoki erősségű mezőnyben versenyeztek, meglepetést tudtak okozni az elitnek. Nyolcszázig az élen voltak, szépen bevállalták az iramot, bátrak voltak, már csak a végén kell javítaniuk egy kicsit. Látszik, hogy jó úton járnak, az egész csapat nagyon motivált Tokár Krisztiánnál. Ákos mindig is jó alapanyagot jelentett az edzőknek, csak a versenyeken nem tudta hozni magát. Most azonban érezhető az áttörés nála is. És Solti Laciról is csak jót tudok mondani, az ő esetében már az is nagy fegyvertény volt, hogy bejutott a K-1 1000 méter fináléjába, amelyben a nyolcadik lett. Az első hét versenyző mind szerepelt már felnőtt világbajnokság A döntőjében” – fogalmazott Hüttner Csaba.

A magyar B-döntősök közül Hagymási Réka és Sólyom Dóra a harmadik lett K-2 500 méteren, Doba Richárd és Czompa Tibor párosa az ötödik helyen zárt K-2 1000 méteren, Szabó Kristóf a hatodik helyet szerezte meg C-1 1000 méteren, míg Koleszár Mátyás a hetedik helyen érkezett célba K-1 1000 méteren.