Kezdőlap Gazdaság Tej és hús

Tej és hús

A képviselők kötelezővé tennék a származási ország feltüntetését

A képviselők egy csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalásban újra azt kérik, hogy a tejek és húsok kapcsán kötelező legyen a címkén a származási országot is feltüntetni. A kötelező címkézés átláthatóbbá tenné az élelmiszerellátási láncot, ami erősítené a fogyasztói bizalmat.

Az EP képviselők szerint a tej, tej- és hústermék valamennyi fajtája kapcsán kötelező kéne tenni a származási ország vagy az eredet helyének feltüntetését. Arra kérik a Bizottságot és a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra a származási ország vagy az eredet feltüntetésének kiterjesztését más, egyetlen összetevőből álló termékekre, vagy olyan termékekre, amelyek egyetlen fő összetevővel rendelkeznek.

Az állásfoglalást 422 igen szavazattal 159 ellenében 68 tartózkodás mellett fogadták el.

A szöveg szerint tekintettel a lóhúsbotrányra és más visszaélésekre az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is

A képviselők felidézik, hogy

az Uniós polgárok 84%-a tartja szükségesnek a tej származási helyének feltüntetését (2013-as Eurobarométer felmérés),
88%-uk a húsokra is tenne ilyen címkéket (a marha-, disznó-, birka-, kecske- és baromfihús címkézése már megoldott),
több mint 90%-uk fontosnak tartja, hogy a feldolgozott élelmiszereket is címkézzék származási ország szerint (2013-as bizottsági jelentés)

A képviselők megjegyzik, hogy a Bizottság jelentése szerint a húsok esetében a származási ország kötelező feltüntetésének költségei viszonylag alacsonyak lennének.

Arra is rámutatnak, hogy mivel az önkéntes címkézés számos különböző rendszer kialakulásához vezethet, a címkézési rendszerek ilyen összevisszasága zavaró lehet a fogyasztók számára.

Háttér

Az EP a témában számos állásfoglalást fogadott el. A hústartalmú feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos 2015. február 11-i állásfoglalás sürgeti a Bizottságot, hogy az élelmiszerellátási lánc nagyobb átláthatósága és a fogyasztók pontosabb tájékoztatása céljából alkosson törvényjavaslatot a származási hely kötelező feltüntetéséről. A Bizottság azóta arra hivatkozva nem tett még le az asztalra ilyen javaslatot, hogy a kötelező címkézés extra költséget jelente az ipar számára és szerintük a fogyasztók nem akarnák ezt a plusz költséget megfizetni.

Eljárás: Nem kötelező érvényű állásfoglalás