Kezdőlap Események Tisztelgés a lengyel hősök előtt

Tisztelgés a lengyel hősök előtt

 

  1. május 25-én, szerdán 17.00 órakor Lajosmizse városa és a Budapesti Lengyel Nagykövetség, valamint Lengyelország Szegedi Konzulátusa együttműködésének eredményeként emlékművet avattak az 1944. augusztus 26-án éjjel Lajosmizse mellett hősi halált halt lengyel repülősökre emlékezve.

„1586. Különleges Rendeltetésű Repülő Alakulat”, melynek repülőgépei angolok, a személyzet tagjai lengyelek voltak. Az alakulat katonái 1944 augusztusában és szeptemberében szinte minden éjjel több szállítórepülővel indultak Olaszországból – Magyarországon is átrepülve – Varsó felé. 1944. augusztus 26-án éjjel az 1586-osok öt repülőgéppel szálltak fel bevetésre, ebből a JN-895 (GR „B”) jelzésű repülőgép a felkelőknek szállított aznap lőszert és élelmet. Varsó felé repült, amikor Budapesttől délre üldözőbe vette és lelőtte egy német vadászrepülő. A lezuhant repülőgép roncsai közül öt, a roncs mellől kettő katonát emeltek ki, azaz összesen hét főt.

A hősi halált halt repülős katonák emlékét szerdától Brzózka Marek szegedi szobrászművész alkotása őrzi, amely egy szoborsorozat negyedik eleme. Az elmúlt évek hagyományát folytatva Ruzsa, Szentes és Bácsbokod után immár Lajosmizse főterét is díszíti egy, az ott elesett lengyel repülősöknek emléket állító köztéri alkotás.

Az avatóünnepségen több jeles személyiség mellett részt vett Antoni Macierewicz úr, Lengyelország és Dr. Simicskó István úr, Magyarország honvédelmi minisztere is. Az eseményen lengyel katonai szokás szerint megtartották a hagyományos névsorolvasást, ahol ünnepélyes keretek között díszlövések kíséretében adták meg a tiszteletet az elesett katonáknak. Az emlékmű Lengyelország, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács anyagi segítségével kerülhetett felavatásra.