Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában

Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában

Vegyes kezdésre lehet számítani kedden az európai értékpapírpiacokon.

Tőzsdei szakértőket idézve a Reuters hírügynökség a londoni FTSE-100 indexre 17 pont (0,3 százalék) gyengülést jelzett előre a keddi nyitásra, míg a frankfurti DAX indexre 5 pont emelkedést, a párizsi CAC-40 indexre pedig 5 pont csökkenést.
Az IG Markets határidős index jegyzései alapján a Dow Jones hírügynökség a frankfurti DAX indexre 10 pont emelkedést, a párizsi CAC-40 indexre változatlan értéket, a londoni FTSE-100 indexre 16 pont csökkenést jelzett előre.
Hétfőn az európai tőzsdék nyereséggel zártak: a frankfurti DAX 0,46 százalékkal 10 333 pontra, a párizsi CAC-40 0,32 százalékkal 452 pontra emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal erősödött.
Hétfőn a londoni értékpapírpiacok ünnep miatt zárva tartottak. Az FTSE-100 index pénteken 0,08 százalékkal 6270 pontra erősödött. Az amerikai tőzsdék szintén zárva tartottak hétfőn ünnep miatt. Pénteken az indexek 0,3-0,6 százalék nyereséggel zártak.
A keddi globális tőzsdei kereskedést az ázsiai piacok erősödéssel indították. Az európai nyitás előtt két órával a tokiói Nikkei225 index 0,6 százalék, a hongkongi Hang Seng index 1,2 százalék, a szöuli Kospi index 0,6 százalék, a sanghaji és sencseni tőzsdéken jegyzett vezető részvényeket követő CSI300 index 2,6 százalék emelkedést mutatott. A kínai árfolyamok kiemelkedően magas erősödése annak az értesülésnek volt köszönhető, hogy a jövő hónaptól kezdődően első alkalommal kínai részvények is bekerülnek az MSCI Emerging Market indexbe.
Piacbefolyásoló makrogazdasági adatként kedden a májusi francia, olasz és euróövezeti infláció, az áprilisi német kiskereskedelmi forgalom, az euróövezeti és német májusi munkanélküliségi ráta, valamint az első negyedévi olasz GDP-növekedés jöhet szóba.
A befektetőket leginkább az EKB Bécsbe kihelyezett szerda-csütörtöki kamatdöntő ülése foglalkoztatja. Újabb monetáris lazító intézkedést nem várnak ugyan az EKB-tól, arra számítanak viszont, hogy euróövezeti gazdasági állapotjelentésében a korábbinál kedvezőbb inflációs kilátásokat vázol fel.

edi \ bpt

MTI 2016. május 31., kedd