Kezdőlap Média 19 új magyar kis- és animációs film érkezik jövőre 113,5 millió forint...

19 új magyar kis- és animációs film érkezik jövőre 113,5 millió forint támogatással

A falusi divatőrülettől az abszurd strandlátogatáson át a csehszlovák titkosszolgálati módszerekig széles skálán mozognak a Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában támogatott alkotók kisfilmtémái. A Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázat első fordulós animációs nyerteseit is kihirdette: négy sorozatterv egy-egy része, valamint négy önálló alkotás is elkészül, legtöbbjük népszerű gyermekkönyveket vagy ihletadó költeményeket vesz alapul. A testület eheti ülésén számos, műsorkvóta-kötelezettséggel és adatszolgáltatással kapcsolatos szankciót is kiszabott.

A Huszárik Zoltán-pályázat nyertesei

Összesen 72,7 millió forinttal támogatta  11 kisjáték- és kísérleti film készítőjét  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa  a 2016-os Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában, amelyeket a Duna Médiaszolgáltató, az ATV, az Echo TV és – a Spektrum csatornát is üzemeltető – AMC Networks Central Europe Kft. valamelyik adója vetít majd először. Az alkotásoknak 2017. július 28-áig kell elkészülniük, a nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy filmjüket másfél éven belül nevezik egy hazai vagy nemzetközi fesztiválra is. Az idei pályázati keret kétszerese a tavalyinak, így idén először második fordulóban is pályázhatnak az érdeklődők, amelyre a szinopszisokat július 25. és augusztus 25. között lehet benyújtani. A Médiatanács 2011 óta 66 film elkészítését támogatta közel 400 millió forinttal a Huszárik Zoltán-pályázatokon.

Az idei első forduló nyertese lett két határon túli pályázó: Brauner Máté, aki a Lauretta című filmjében egy félénk pénztároslány és hipochonder anyja kapcsolatán keresztül mutatja be a felnőtté válás nehézségeit; valamint Simó Ibolya, akinek Falu Fashion című alkotásában egy isten háta mögötti kis faluba költözik egy divattervező, ahol emiatt hódítani kezd a divatőrület. A belföldi pályázók közül Bozzay Balázs Ugrás címmel egy 17 éves kamaszfiú görbe estéjéről és annak tanulságairól készít filmet, Csáki László Vendégszeretet című alkotása Fehér Béla Tengeralattjáró Révfülöpön című abszurd humorú novelláját dolgozza fel egy orosz matrózpáros magyar strandlátogatásáról. Deák Kristóf A legjobb játék című műve egy térfigyelő munkatárs lázadását fogja nyomon követni, Dombrovszky Linda parabolája Megszállottság címmel végletesen tárja majd elénk a nyugdíjazás problémáját. Odegnál Róbert A játéközvegy címmel a szenvedélybeteg játékfüggő internetezők hozzátartozókra gyakorolt hatását mutatja be a kulcsi tragédiából kiindulva, Reich Dániel A belső oldal címmel egy 33 éves autista fiú életébe nyújt bepillantást. Sós Bálint Dániel Grand Prix címmel egy anyagilag megszorult család biciklirelikviájának hányattatásait meséli el, Szabó Szonja Takeaway_song című filmje egy dallam sorsszerű útját követi végig az aluljáróból a sikerlisták éléig, emberi kapcsolatokon átgázolva, Tóth Barnabás Van egy határ című filmje pedig a csehszlovák kommunista titkosszolgálat álcázott „amerikai rendőrállomásainak” visszaéléseiről ad számot egy fiktív család esetén keresztül.

A Macskássy Gyula-pályázat nyertesei

Nyolc animációs film alkotóinak összesen 40,8 millió forintos támogatásáról is döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program részeként, a 2016-os Macskássy Gyula-pályázat első fordulójának nyertes műveit részben a közszolgálati csatornák, részben az ATV, illetve az AMC Networks Central Europe Kft. egy csatornája mutatja majd be. A filmeknek jövő június végéig kell elkészülniük. A következő forduló első szakaszának beadási határideje június 30. Ez alkalommal négyen pályáztak eredményesen egy-egy tervezett sorozat egy epizódjára: Gyulai Líviusz Az egy komisz kislány naplóját viheti képernyőre a komiszkölyök-sorozat sikere után, Pál Balázs egy, a nagyvárosi nyüzsgést kereső felnőtt tehénlányról készít animációt Lilly csodálatos világa címmel, Szederkényi Bella az Ahány király, annyi mese című sorozathoz A bújócskakirály részt dolgozza fel Simon Réka Zsuzsanna könyve alapján, Fabók Szilvia pedig a Kippkopp a fűben sorozatban egy gesztenyegyerek kalandjait eleveníti meg Marék Veronika írásából.

Önálló alkotásként Simonyi Balázs és Molnár Jaqueline Kövér Lajos színre lép címmel Lackfi János azonos című, 2008-ban az év gyermekkönyve díját elnyerő művét ülteti át animációra, Szabó-Nyulász Melinda Köztespontcímmel Juan Ramón Jiménez A fák verse című költeményét veszi alapul „az egyetlen állandó maga a változás” mottóval. Tompa Borbála Eszter Volt egyszer egy kertész címmel Máté Angi Egy susogó levél című könyvét használja fel, míg Turai Balázs Róma bukása című műve W. H. Auden megegyező című verséből inspirálódik, amelynek témája az emberi civilizáció ciklikus összeomlása, majd átalakulása egy atomháború után. A Médiatanács 2011 óta 119 egyedi animációs mű, illetve sorozat elkészítését támogatta 1,3 milliárd forinttal a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázatokon.

Műsorkvótákkal és adatszolgáltatással kapcsolatos szankciók, a gyulai rádiós pályázatra beadott ajánlat értékelése

A Médiatanács 20 médiaszolgáltatót figyelmeztetett a szabályok betartására amiatt, hogy nem teljesítették a médiatörvényben rögzített műsorkvóta-kötelezettségüket 2015-re vonatkozóan. Emellett a testület 24 rádióval, illetve televízióval szemben felhívással élt, illetve bírságot szabott ki a műsorkvótájuk teljesítésének ellenőrzéséhez szükséges, szintén a törvényben előírt havi adatszolgáltatási kötelezettségük hiányos, késedelmes megküldése vagy teljes elmaradása miatt a 2015 júniusa és decembere között időszakban.

A Gyula 90,5 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására egyedül pályázó Telekom Békés Kft.-től a Médiatanács tartalmi felvilágosítást kér a pályázati ajánlat értékeléséhez.