Kezdőlap Események A kecskeméti nyomdászat ünnepe

A kecskeméti nyomdászat ünnepe

175 éve nyitotta meg kapuját Kecskemét első nyomdája, mely Szilády Károly közreműködésével valósulhatott meg. 1841. július 1-je után 2016 június 14-én tartott ünnepi megemlékezéssel egybekötött kiállítással rótta le tiszteletét a város Szilády Károly munkássága előtt. Az esemény első része a nyomdaalapító emléktáblájánál zajlott, utána az érdeklődőket előadásokkal, kiállítással és állófogadással várták a Bozsó Gyűjteményben.

A rendezvény céljai között szerepel a kecskeméti nyomdászat alapítójáról, a nyomdászszakma hagyományainak méltó ápolása, valamint a szakma, és az iparág köztudatban tartása. A megemlékezés rövid műsorral kezdődött, mely után Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mondott köszöntőbeszédet az emléktábla előtt, amiben kiemelte a nyomdaipar fontosságát Kecskeméten, mely még mindig meghatározó az országban. Az emléktábla koszorúzása után a Bozsó Gyűjteményben folytatódott az ünnepség, ahol Fábián Endre a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, utána pedig Székelyné Kőrösi Ilona történész avatta be a kíváncsi füleket Szilády Károly életébe, és a nyomda meghatározó pillanataiba.

Az előadás után átadásra került az STI Petőfi Nyomda által felajánlott Szilády díj, ami után bárki kipróbálhatta a nyomtatást az eredeti Gutenberg Présen. Az esemény állófogadással és kötetlen beszélgetéssel végződött, Kecskemét méltón emlékezett meg a helyi nyomdaipar alapítójáról.

további képek:

https://www.facebook.com/marta.zimacsek/posts/10207623870489094?pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1739190436355432&id=100007934777254&pnref=story