Kezdőlap Események A kortárs kultúra legjavából válogat a 6. Margó Irodalmi Fesztivál

A kortárs kultúra legjavából válogat a 6. Margó Irodalmi Fesztivál

Budapest, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – Az irodalom mellett a társművészetek is nagy hangsúlyt kapnak a kortárs kultúra legjavából válogató 6. Margó Irodalmi Fesztiválon, amelyet június 8. és 12. között rendeznek meg Budapesten – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Fővárosi Önkormányzat, az Aegon Irodalmi Díj és a Bookline támogatásával megvalósuló fesztiválon számos friss könyvmegjelenés mellett színpadi előadás és koncertek is várják az érdeklődőket. Külön művorsávot kap a költészet: szó lesz Oravecz Imre a 2016-os Aegon Művészeti Díjat elnyerő Távolodó fa című verseskönyvéről, bemutatkozik Tóth Krisztina Világadapter és Térey János 30 év verstermését összefogó új kötete is. Röhrig Géza mezítlét című szerzői estjével, míg Dunajcsik Mátyás „izlandi verstrippel” érkezik a Margóra. Az idén 35 évvel ezelőtt elhunyt költő, Pilinszky János verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására vállalkozik a Kedvencek temetője című műsorsorozat Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Gerevich András, Marno János és Schein Gábor közreműködésével.
Forgách András Élő kötet nem marad című, több mint húsz országba eladott könyvéről, Háy János pedig külföldi és belföldi utazásokról fog mesélni. Csányi Vilmos Ő ott bent című utópiájához kapcsolódva a hatalom természetét, ember és gép viszonyát, a mesterséges intelligencia problematikáját fogja boncolgatni, míg Németh Gábor az idegenség témáját járja körül. Emellett bemutatják Závada Pál az 1946-os magyarországi antiszemita pogromokról szóló új regényét, valamint Darvasi László Taligás című új kötetét is, amelynek címszereplője egy titkos küldetést teljesítve akaratlanul is részese lesz a szegedi boszorkánypereknek.
A Margó látogatói egy, az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációjából, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójából készült monodrámát is megnézhetnek Hámori Gabriella előadásában és Seres Tamás rendezésében. A fesztiválon lesz először látható az Aegon Irodalmi Díj 2016-os tízes listájának szereplőivel készített portréfilm-füzér. Harcsa Veronika társaival Kassák Lajos verseihez készített melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, emellett fellép A Pegazusok Nem Léteznek zenekar is.
A Margó felvezető kisfilmjét Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője készítette, A Halandzsa című alkotás egy magyar fiú és egy spanyol lány Tinder-találkozását beszéli el. A fesztivál központi helyszíne idén is a Petőfi Irodalmi Fesztivál (PIM) – olvasható a közleményben.
A 6. Margó Irodalmi Fesztivál részletes programja a www.margofeszt.hu internetes oldalon olvasható.

pja \ pmg

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)