Kezdőlap Események ÁNTSZ: kiváló a vízminőség a legtöbb szabadvízi strandon

ÁNTSZ: kiváló a vízminőség a legtöbb szabadvízi strandon

Budapest, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – Az Európai Unió értékelési rendszere szerint a magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandok kevesebb mint öt százalékánál van gond a vízminőséggel, a szabadvízi fürdőhelyek többsége kiváló minősítést kapott – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése szerint az országos helyzetkép is alapvetően pozitív, a fürdőhelyek vízminősége folyamatosan javul – tették hozzá. Kiváló minősítésű a balatoni fürdőhelyek többsége, a Fertő tó és a hévízi tófürdő is.
A 205 minősített strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, hat lett tűrhető (többségében tiszai strandok), és mindössze egy hely kapott kifogásolt minősítést. A teljes lista megtalálható az OKK honlapján (http://oki.antsz.hu/documents/termeszetes_furdovizek.pdf).
A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek szerinti minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján határozzák meg, figyelembe véve a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. Ennek nyomán kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést adnak.
A nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. A szabadvízi fürdőhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak – nyitás előtt és nyáron havonta egyszer – az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.
A szabadvízi fürdővizek esetében a mintavétel mellett azt is megnézik, hogy a víz felületén van-e szennyeződés vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ez a kék algának nevezett, „allergén toxinokat termelő baktérium” elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak – írta az ÁNTSZ.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel azok higiénés feltételei nincsenek meg, ott a víz minőségét nem ellenőrzik. Kiemelték: a közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet – tették hozzá.

bkdi \ bám \ ppd

MTI 2016. június 16.

 

(Kép forrása: Internet)