Kezdőlap Események Az Európai Parlamentből jelentjük

Az Európai Parlamentből jelentjük

Az Alföldi Régió Magazin lapigazgatója, Zimacsek Márta néhány napig az Európai Parlament székhelyén, Strasbourghban kíséri figyelemmel az Európai Unió képviselőinek munkáját. Az érdekes és izgalmas feladatvégzés során lehetősége adódott, hogy hazánk EP képviselői közül Szanyi Tiborral – aki többek között az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság alelnökeként, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagjaként is tevékenykedik – készíthetett interjút.

Az Európa Parlamentben az EU- Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság első alelnökeként is tevékenykedik. Történt-e a közelmúltban előrelépés az ukrajnai integrációval kapcsolatban?

Ukrajna integrációja egy nagyon dicséretesen haladó folyamat, aminek különböző állomásai vannak. Az idei év nagy eredménye, hogy megvalósulni látszik az ukrán vízummentesség. Persze még mindig útlevéllel utazhatnak az ott élő emberek, de már vízummentesen közlekedhetnek a kontinensen. Ez nagy előrelépést jelent számukra, hiszen korábban sok gondot okozott, hogy Kijevbe kellett „elzarándokolni” egy vízumért, miközben valaki direkt járattal szeretett volna utazni. Fontosnak tartom, hogy az ország üzleti kapcsolatait is felgyorsíthatja a vízummentesség. Hazánkkal szomszédos országról van szó, így Magyarországnak komoly szerepe van az ukrán kapcsolatbővítésben, és az európai integráció előremozdításában, úgy gondolom ez hosszú távon is hasznos lehet a baráti kapcsolatok szintjén. Alelnökként büszkén tekintek az eddigi fáradozásainkra, úgy vélem, hogy valóban sokat tettünk az ukránokkal való kapcsolatok erősítésért és a keleti szomszédunk EU-ba történő integrációjáért.

A Környezetvédelmi Bizottságban is fontos szerepet tölt be. Milyen aktuális kérdésekben kell döntés hozniuk?

A Környezetvédelmi Bizottság egy fogyasztóvédelemmel, közegészségüggyel és sok minden mással foglalkozó bizottság. Sajnos ez a szegmens nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, mert úgy véltem, hogy majd sokkal nagyobb mértékben foglalkozhatok itt is a politikával. Itt inkább technikai ügyekben intézkednek, ami természetesen nem lényegtelen dolog, de az igazat megvallva ez nem az én terepem. A félidős áttekintés során lehetőségem lesz „átigazolni” az Agrárbizottságba, ahová már kaptam is egy felkérést. Izgalmasnak ígérkezik az a munka, a 2020 utáni agrárvilág, hiszen ezekben az években dől el, hogy mi lesz egyáltalán az európai mezőgazdasággal, itt most éppen egy nagyon komoly tervezési munkafázis zajlik. Magyarország számára is kiemelkedően fontos ez a terület. Az a célom, hogy hazánk semmiképpen se járjon rosszul az agrárterület érintő változásokkal, ami valószínűleg azt jelenti, hogy kevesebb pénz jut majd erre a területre. Viszont az is tény, hogy – a megannyi reform dacára – sem működik hatékonyan a mostani agrárpolitika. Két olyan aggasztó dolog van ezen a téren, ami miatt változtatni kell a politikán. A tejágazatban megint „áll a bál”, már a sokadik piaci beavatkozás után sem sikerült megoldást találni, tehát itt a mechanizmusokkal is baj van. A másik aggasztó tény, hogy nem tapasztalom a vidéki, falusi agrárterületeken élő embereknél az életszínvonal növekedését. Európa-szerte egy elszegényedési folyamat zajlik, ezért valamit lépni kell. Támogatások szintjén iszonyú mennyiségű pénzt öntünk a mezőgazdaságba, mivel az egyik fő cél, hogy a vidéki, falusi lakosság jólétét emeljük, de ez nem valósult meg. Természetesen vannak ezen a területen is gazdagabb emberek, de összességében a falusi népesség Európa-szerte nem tudott a jóléti küszöbökön átjutni. Új mezőgazdasági politikára lenne szükség, ahol a fogyasztók olcsó, megbízható élelmiszerhez jutnának, illetve a földművesek, farmerek és a falusi lakosság életének a minősége is javulna. Ezt a két célt tartom szem előtt, valószínűleg ez lesz a második „félidő” feladata. Ez nem zárja ki, hogy a pártelnök is legyek, mert kiválóak a kollégáim, akik nagyon sok terhet levesznek a vállamról.