Kezdőlap Diákélet Balog: jó irányú változások indultak el a felsőoktatásban

Balog: jó irányú változások indultak el a felsőoktatásban

Budapest, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – Jó irányú változások indultak el a felsőoktatásban az elmúlt esztendőkben, az intézmények adósságállománya a felére csökkent, a pedagógusképzésre jelentkezők száma harminc százalékkal nőtt két év alatt – közölte az emberi erőforrások minisztere a rektori, valamint az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán azt mondta: a most kinevezendő oktatók keze alól kerülhetnek ki olyan fiatalok, akik nemzetközi szinten megméretve is jelentős eredményt tudnak elérni.
A miniszter jelképesnek nevezte a Magyar Tudományos Akadémia elnökével csütörtök reggel aláírt megállapodást, és ismét kiemelte a köz szolgálatának fontosságát. Ez igaz az egyetemek világára is – tette hozzá.
Mindaz, amit a felsőoktatásban oktatók tesznek, nem magánügy, nem egy egyetem belső ügye és nem csupán a felsőoktatás szűk ügye, hanem része kell, hogy legyen a nemzetstratégiának – mutatott rá Balog Zoltán, aki örömének adott hangot, hogy a kinevezettek között hét nő is van.
Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája – idézte a tárca vezetője Szent-Györgyi Albertet, hozzátéve: a diplomás lét nem feltétlenül jelent értelmiségi létet. Ehhez a versenyképesség mellett olyan életmód, magatartás is szükséges, amely példa, orientációs pont lehet a környezet számára – mondta.
Balog Zoltán szerint a felsőoktatás területén olyan változások indultak el, amelyek ebbe az irányba mutatnak. A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy jó irányba indultak el, és most már a tempó is megfelelő.
Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy a felsőoktatási intézmények adósságállománya a felére csökkent, a kancellári rendszer jó lépés volt.
Szólt arról is, hogy a felsőoktatás területén néhány éve folyt viták mára átkerültek a köznevelés területére. Eközben ugyanakkor az elmúlt két évben harminc százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma, ezen belül is a műszaki és a természettudományos területre pályázók száma kiemelten bővült.
Megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy tíz év alatt megduplázzák a külföldi hallgatók számát Magyarországon.
A miniszter fontos előrelépésnek nevezte a duális képzések elindítását, mára 24 ilyen intézmény van, 49 szakkal, és több mint 500 partnervállalat kapcsolódott be ebbe képzési formába. Külön kiemelte a Kecskeméti Főiskolát, ahol az első duális diplomákat már át is adták, valamint a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi cég együttműködését.
Balog Zoltán a felsőoktatásban megvalósuló béremelést szintén jó irányba tett lépésnek nevezte, és bízik abban, még tovább tudnak majd lépni.
Maruzsa Zoltán miniszteri biztos azt mondta, hogy a jövő nemzedékét oktatni a 21. században hatalmas kihívás, a globális világ által megkövetelt tempót csak folyamatos megújulással lehet követni.
Az államtitkárság által másfél éve kidolgozott felsőoktatási stratégia új irányokat, követelményeket és lehetőségeket jelöl ki a felsőoktatásban – mondta, kiemelve, ennek kimunkálásakor egy cél vezérelte őket: versenyképes, magas teljesítményen alapuló, minőségi felsőoktatás megteremtése.
Értékelése szerint a megkezdett átalakítások mára olyan eredményeket hoztak, amelyeknek köszönhetően vonzóbb bérviszonyokat tudnak biztosítani a felsőoktatásban dolgozóknak. Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a tehetséges fiatal oktatók hazavonzása rendkívül fontos feladat, és bízik abban, hogy a következő három évben megvalósuló béremeléssel vonzóbb perspektívát tudnak teremteni számukra, itthon maradásukra is.
Az ünnepségen rektori megbízást vett át Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Tenk Miklósné Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora.

bog \ bám \ bdó

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)