Kezdőlap Állati Bayer: globális megatrendek az élettudományok szakértőjétől

Bayer: globális megatrendek az élettudományok szakértőjétől

Társállattartás: akár több milliárdos megtakarítás is elérhető az egészségügyben

  • Bayer, a Life Science Company: középpontban az élettudományok
  • Milliárdokat takarítottak meg az egészségügyi rendszernek a társállattartók
  • Globális megatrendek: nő a szív- és érrendszeri betegségek száma – félünk tőle vagy teszünk is ellene?

Bayer, a Life Science Company: középpontban az élettudományok

A Bayer a Covestro teljes jogi és gazdasági leválását követően 2016. január 1-jétől stratégiai átalakítást hajtott végre: az addigi holding-vezetésű operatív alvállalatok helyett egy integrált, az erős és ikonikus Bayer márkanév alatt működő szervezetet alakított ki. A vállalat az alaptevékenységeit három divízióban végzi – Pharmaceuticals (vényköteles gyógyszerek és radiológia), Consumer Health (vény nélküli gyógyszerek, táplálék-kiegészítők, egyéb bőrgyógyászati készítmények), Crop Science, a növényvédelmi divízió (innovatív vegyi és biológiai termékek, vetőmagok) – valamint az ide tartozó független állatgyógyászati üzletág, az Animal Health. A társaság működésének, kutató-fejlesztő tevékenységének középpontjában az élettudományok – a humán-, állat- és növényegészségügy – állnak, és világszintű, a kor megatrendjeire fókuszáló innovációit is ezek mentén valósítja meg.

A ma tartott sajtóeseményen Dariusz Przeradzki beszélt a cégben történt változásokról és a vállalat eredményeiről. Az agrárvegyészként doktorált cégvezető 2013 óta a Bayer hazai leányvállalat Crop Science divíziójának igazgatója, 2016. január 1. óta pedig – eddigi pozíciója megtartása mellett – a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A 116 482 főt foglalkoztató, világszerte 307 leányvállalattal rendelkező Bayer Csoport 2015-ös árbevétele 46,3 milliárd euró volt, amelynek 9,3%-át, 4,3 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre. A vállalat 2016. évi teljes árbevételi terve 47 milliárd euró, és ebből az élettudományok területeire kiterjedő kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd eurót szán.

 

Kedvencként tartott háziállatokkal több milliárdos megtakarítást érhetünk el az egészségügynek

A Bayer évek óta nyomon követi és támogatja az ember és állat közötti köteléket és azt, ahogyan ez a kapcsolat pozitív irányba képes befolyásolni fizikai, mentális, társadalmi és gazdasági jólétünket, egészségünket. Felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek esetében csökkennek a kockázati tényezők is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akinek nincs társállatuk. A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszert is.

Mindezeket alátámasztja a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak. A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60%-kal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró. A HABRI tanulmánya szerint további gazdasági adatok birtokában kimutatható lenne, hogy a társállattartással összefüggő költségmegtakarítás ennél jóval nagyobb.

(Összehasonlításképpen napjainkban Magyarországon a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millió.)

 

Globális megatrend: a szív- és érrendszeri megbetegedések száma egyre növekszik

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések élen járnak a halálozási okok között. Ezért a Bayer gyógyszerfejlesztéseiben kiemelten koncentrál erre a területre: jelenleg világszerte több mint 20 olyan fázis I-III klinikai vizsgálata folyik, amely ebben a terápiás szegmensben vizsgál hatóanyagokat pl. a trombózis, a szívelégtelenség, a vese eredetű magas vérnyomás vagy a koszorúér betegség területén.

A Bayer Hungária Kft. 2016 tavaszán az Inspira kutató céggel közösen piackutatást végzett a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők jellegzetes attitűdjeiről, a gyógyszerszedési szokásokat illetően. A felmérés kimutatta, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Ezen betegségek kockázatának elkerülésére sajnos még mindig rengeteg hárító mechanizmust használunk, gyakran csak félig-meddig teszünk lépéseket. Aktív cselekvésre legtöbbször csak akkor kerül sor, ha már a tünetek jelentkeznek, vagy ha egy meglévő panasz súlyosbodik.

A Bayer felhívja a figyelmet arra, hogy fontos a megelőzés és csak akkor hatásos, ha hosszú távon folytatjuk, még akkor is, ha ez nem jár azonnali és látványos eredménnyel. A legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetők életmódváltással, gyógyszeres prevencióval. Az aktív időskor elérése érdekében érdemes mielőbb, de legalább 45 éves korban elkezdeni az életmódváltást, amelynek része lehet a házikedvencek felelős tartása is.

 

Ember és társállat (kölcsön)hatása

A Bayer Hungária mai kerekasztal-beszélgetésén a téma szakértői megvilágították a társállatok emberre és az emberek társállatokra gyakorolt jótékony hatásait – fókuszba állítva a felelősséget és a megelőzést. Az eseményen elhangzott: „A terápia mindig drágább, mint a prevenció – mind társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés, mindkét fél számára”.

A Bayer célja, hogy élettudományos innovációival megoldást nyújtson a globális problémákra is, hiszen a Föld egyre növekvő és öregedő népességének új és jobb gyógyszerekre és elegendő mennyiségű élelmiszerre van szüksége. Mindemellett az összehangolt és önsanyargatás nélküli életmódváltást javasolja, a mozgás és az étrend együttesét tekintve. A társállatot fajtájának megfelelően tartva pedig hosszabb távon és egészségesen élhet együtt ember és házikedvence.

 

(kép forrása: internet)