Kezdőlap Gazdaság Cisco: háromszorosára nő az internetes adatforgalom 2020-ra

Cisco: háromszorosára nő az internetes adatforgalom 2020-ra

Budapest, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – Az internetes adatforgalom háromszorosára nő, a felhasználók száma több mint egymilliárddal bővül 2020-ra a 2015-ös szinthez képest – derült ki az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco visual networking index előrejelzéséből.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint Kelet-Közép Európában ennél is jobban, négyszeresére nő az internet protocol (IP) alapú adatforgalom ugyanebben az időszakban.
A jelentés szerint a leggyorsabban növekvő lakossági internetes szolgáltatás az online játék lesz, 2015 és 2020 között 1,1 milliárdról, 1,4 milliárdra növekszik a felhasználók száma.
A fogyasztói mobilszolgáltatásokat nézve a következendő 5 évben a helyfüggő szolgáltatások növekednek majd a leggyorsabban: a felhasználók száma a 2015. évi 807 millióról 2,3 milliárdra.
Az üzleti internetes szolgáltatások területén az asztali és személyes videokonferencia megoldások növekednek a leggyorsabban, 2015 és 2020 között 95 millióról 248 millióra nő a felhasználók száma.
Az adatforgalmat tovább bővítik a dolgok internetéhez (Internet of Things, IoT) kapcsolódó fejlesztések, így például az okosmérők, a digitális egészségügyi megfigyelő rendszerek és más, gépek közötti (machine to machine, M2M) szolgáltatások, amelyek új hálózati követelményeket is támasztanak.
Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: a fejlett videószolgáltatások és az M2M alkalmazások növelik az igényt a gyorsabb hálózatok, a nagyobb sávszélesség iránt.
Az előrejelzés szerint az M2M kapcsolatok száma a 2015-ben mért 4,9 milliárdról közel háromszorosára, 12,2 milliárdra növekszik 2020-ra, és az összes hálózatra kapcsolat eszköz csaknem felét teszik majd ki. Az M2M kapcsolatok közül az egészségügyi megoldások szegmense produkálja majd a leggyorsabb növekedést.
A videószolgáltatások és -tartalmak továbbra is vezető szerepet töltenek majd be az alkalmazások területén, 2020-ra az internetes videók generálják majd a globális internetforgalom 79 százalékát. Ez az arány 2015-ben 63 százalék volt. 2020-ra a HD és ultra HD minőségű videók adják majd az internetes videók forgalmának 82 százalékát.
A Cisco szerint a mobil és vezetékes szélessávú hálózatok egyre növekvő szerepével a biztonság kérdése is egyre hangsúlyosabb: a túlterheléses támadások ugrásszerű növekedésére számítanak a szakértők, a következő 5 évben 6,6 millióról 17 millióra növekszik majd a számuk az előrejelzés szerint.

gde \ gry

MTI 2016. június 9.

(Kép forrása: Internet)