Kezdőlap Események Edzésből az éremtábla élére

Edzésből az éremtábla élére

Hazatért a hétvégi moszkvai Európa-bajnokságról a magyar kajak-kenu válogatott, amely 5 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtáblázat élén zárt és megmutatta, szépen halad a riói olimpia felé vezető úton.

„Ha lecsupaszítva fogalmazok, úgymond edzésre ment ki a csapat Moszkvába és az edzés kitűnően sikerült csapatunk számára – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára a magyar csapat szereplését illetően. – Nem csúcsformában érkezett a csapat, de mindenki odatette magát, és nagyon tetszett, hogy egységes, profi csapat képét mutatta a válogatott. Így kell edzésben lenni az olimpia felé vezető úton.”

A főtitkár kiemelte még a fiatalok szereplését, az ő eredményeik, érmeik és sikereik is kellettek ahhoz, hogy a magyar csapat megnyerje az éremtáblázatot a házigazda oroszok előtt.

„Eredményességben meghatározó volt a női kajak szakág teljesítménye, Kozák Danuta triplája fantasztikusnak mondható, pláne a történtek tudatában. Nagy nemzetközi versenyen még nem volt arra példa, hogy egy indítóbíró elfelejtse bemondani a vezényszavakat, mint ahogy az a K-1 500 méter fináléjában történt – tette hozzá Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője. – A női négyes kiválasztása is jól sikerült, maximálisan vizsgáztak a lányok. Férfi kajakban pedig a fiataloktól láthattunk nagy kiugrásokat, gondolok itt Kopasz Bálint, Nádas Bence, vagy a férfi ötszázas csapathajó eredményére. Ellenben az olimpiai távú férfi négyesünk nem teljesített jól, így a felkészülési programban előzetesen megfogalmazott elvek szerint ebben a számban további válogatás kiírására van szükség.”

A parakenu szakág versenyzői sem tértek érem nélkül haza. Suba Róbert két aranyérmet nyert, a pénteki VL-1 megnyerése után szombaton a Kl-1 200 méter fináléjában is a legjobbnak bizonyult, ráadásul utóbbi paralimpiai szám. A nők részéről pedig Tóth Julianna VL-2-ben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

„Jól vizsgázott a csapatunk, s úgy tűnik, Moszkvában mindig szerencsések vagyunk. Két évvel ezelőtt Rozbora András nyert világbajnoki aranyat itt, most pedig Suba Robi sikerének örülhettünk” – mondta Weisz Róbert, a szakág vezetőedzője, aki az egész csapat szereplésével elégedett volt, s aki köszönetet mondott a szövetségnek azért, hogy a paraversenyzők számára ugyanazokat a körülményeket biztosították, mint az épeknek.

A sajtótájékoztatón egy bejelentésre is sor került. A Rekontir pályázati projektmenedzser cégcsoport a jövőben támogatást nyújt a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupárosnak, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajak kettesnek, valamint Szabó edzőjét, Tóth Lászlót is szponzorálják. Kovács Zoltán, a cég képviseletében elmondta: a jövőben alapítványukon keresztül ifjúsági és U23-as versenyzőket is támogatni kívánnak.