Kezdőlap Események Eldőlt a Brexit, Cameron lemondott

Eldőlt a Brexit, Cameron lemondott

 

Csütörtök éjjel 11-kor eldőlt az Egyesült Királyság Európai Uniós sorsa. Szoros 52-48 százalékos végeredménnyel ugyan, de a kilépéspártiak nyertek. Az EU-t való elhagyás hírére, David Cameron brit miniszterelnök bejelentette lemondását.

– Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

A tőzsdéken meredek zuhanás várható, a font akár kétszámjegyű gyengülést is mutathat a dollárral szemben, az euró is nyomás alá kerül. Valamint hosszú tárgyalássorozatra kell felkészülni Nagy-Britannia és az Európai Unió között az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.    A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a kiválás nem egyik napról a másikra történik, legalább kétéves folyamat, és sok a kérdőjel körülötte.  A tárgyalások kimenetele körüli bizonytalanságok miatt a beruházási aktivitás csökkenhet az euróövezetben, azonban az vélemény, hogy nem kerül recesszióba.

Példátlanul meredek ívben romlottak pénteken Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártolók győztek. Londoni elemzői vélemények szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül. – 2016. június 24. péntek (MTI)