Kezdőlap Események EURO-2016 – A francia kormány buszokkal szállítja a szurkolókat a nyitómérkőzésre

EURO-2016 – A francia kormány buszokkal szállítja a szurkolókat a nyitómérkőzésre

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Párizs, 2016. június 10., péntek (MTI) – A terrorkészültség miatt óriási nyomás alatt lévő francia hatóságok néhány órával a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt pénteken minden erejüket a sztrájkok következményeinek csökkentésére mozgósították.

Myriam El Khomri munkaügyi miniszter bejelentette, hogy kész fogadni Philippe Martinezt, a munkajogi reform miatti tüntetéssorozatot kirobbantó CGT szakszervezet vezetőjét abban az esetben, ha a találkozóval feloldhatók a különböző ágazatokban meghirdetett sztrájkok.
Alain Vidalies közlekedési államtitkár kihirdette, hogy a vasutas sztrájk miatt különbuszok indulnak Párizsból a Saint Denis elővárosban található nemzeti stadionhoz, hogy mind a 80 ezer néző időben kiérhessen a mérkőzés kezdetére. A gyorsvasúthálózat (RER) B vonalának – amelyen a stadion is található – dolgozói ugyanis péntekre sztrájkot hirdettek, és félő, hogy a délutáni órákban fennakadások lesznek a párizsi tömegközlekedésben.
A szigorú biztonsági intézkedések miatt egyébként a hatóságok azt tanácsolják mindenkinek, hogy legalább két órával a mérkőzés kezdete előtt érkezzen meg a helyszínre.
A kormányzat nem zárta ki egyébként, hogy kötelezni fogják a még sztrájkolókat a munka felvételére. Ez körülbelül a dolgozók 8-10 százalékát jelenti. Erre utalt csütörtök este Francois Hollande államfő is, amikor azt mondta, hogy a francia állam meghoz majd minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a sztrájkok ne zavarhassák meg az országot a labdarúgó Európa-bajnokság idején.
A munkajogi reform ellen három hónapja tartanak a megmozdulások, s közben néhány nagyvárosban a hulladékszállítók egy része is sztrájkot hirdetett, Párizs és Marseille egyes kerületeiben napok óta nem járt kukásautó. A fővárosban Anne Hidalgo polgármester pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, s azok meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint azonban néhány napra lesz szükség, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.
Az Air France pilótái szombattól hirdettek munkabeszüntetést, a francia légitársaság a járatok 70-80 százalékát tudja aznap biztosítani. A munkabeszüntetés keddig tart, a szakszervezetek aznapra tervezik a munkajogi reform elleni következő országos tiltakozó nagygyűlést Párizsban.
A házigazda francia és a román válogatott párizsi mérkőzésének előestéjén az Eiffel-torony lábánál található szurkolói zóna azonban már igazi ünnepi hangulatban ingyenes koncerttel nyitotta meg csütörtök este a kapuit. A nyitókoncert egyébként sikeres főpróba volt a biztonsági erők számára, hiszen semmilyen incidens nem történt.
Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben július végéig, és a legmagasabb szintű a terrorkészültség. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a labdarúgó Eb helyszíneit is célba vehetik. Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, jóllehet az Eb egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés. Közel 95 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok az Eb idején, amire még soha nem volt példa az ország történetében.

kvk \ scp \ spi

MTI 2016. június 10.

(Kép forrása: Internet)