Kezdőlap Események EURO-2016 – Az angoloknak és a szlovákoknak is javítaniuk kell

EURO-2016 – Az angoloknak és a szlovákoknak is javítaniuk kell

Párizs, 2016. június 14., kedd (MTI) – Az B csoport favoritjának számító angol válogatottnak az oroszok elleni fájdalmas döntetlen után csütörtökön a szlovákokat legyőző walesi csapat ellen kell javítania a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjában, melyben egy újabb botlással az angolok mellett a szlovákok is nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

Roy Hodgson együttese úgy játszott döntetlent az oroszok ellen, hogy a meccs túlnyomó többségében nagy fölényben játszott, gólt azonban csak egyet szerzett, s a rivális a végén egyenlíteni tudott.
„Remélhetőleg képesek leszünk az utolsó pillanatban kapott gól emlékét magunk mögött hagyni” – mondta Hodgson. A szakember a keserűség ellenére nem ostorozta tanítványait, a védelem szerinte a gólnál is jól működött, csak a rivális hihetetlenül szép gólt szerzett.
Az angol-walesi brit rangadó alaphangját Gareth Bale, a walesiek sztárja adta meg a múlt héten, amikor nyíltan becsmérelte az angolokat, mondván, hogy mindig nagynak látják magukat, még azelőtt, hogy bármit is felmutatnának. A Real Madrid szélsője tovább hergelve a csütörtöki riválist hozzátette, hogy a walesi csapat szenvedélyesebb és büszkébb Hodgson csapatánál.
Bale szavai nem maradtak reakció nélkül, Hodgson gyorsan leszögezte, hogy mindenkinek meglehet a maga véleménye, így Bale-nek is, ám neki nincs kétsége játékosai odaadását és hazaszeretetét illetően. Az ügyben a walesi kapitány, Chris Coleman is megszólalt, hangsúlyozva, hogy Bale nem akart tiszteletlen lenni.
A két csapat meccse előtt kérdéses, hogy az angolok ismét Harry Kane-nel kezdenek-e csatárposzton, vagy a Tottenham támadóját – aki az oroszok ellen gyengén játszott – Hodgson lecseréli-e a bajnok Leicester City futballistájára, Jamie Vardyra. Ő még csereként sem kapott lehetőséget az első fordulóban.
A walesieknél Coleman elsősorban Bale megfelelő helyén gondolkodik. Mint mondta, elképzelhető, hogy ismét középcsatárként játszatja majd, de az is lehet, hogy eredeti posztján, szélsőként küldi pályára.
A két ország eddig 103 alkalommal játszott egymással, s a statisztika nyomasztó angol fölényt mutat: a walesiek mindössze 14-szer győztek, s 21-szer voltak képesek döntetlent kiharcolni a 68-szor győztes angolok ellen. Wales legutóbb 1984 májusában győzött Anglia ellen, legutóbbi három meccsükön pedig gólt sem tudott szerezni.
A szerdai szlovák-orosz meccsre teljesen ellentétes lelkiállapotban készül a két csapat, a szlovákok hiába egyenlítettek Wales ellen, a hajrában kapott góllal pont nélkül maradtak, míg az oroszok az utolsó pillanatokban szereztek egyet a nyitókörben.
Marek Hamsikéknak második meccsükön így mindenképpen győzniük kellene, mivel utolsó csoportmeccsüket a favorit angolok ellen vívják majd, s a szigetországiak ellen lényegesen nehezebbnek tűnik a győzelem kivívása, mint az orosz csapat ellen.
A két együttes legutóbb 2014-ben barátságos meccsen találkozott egymással, s az oroszok nyertek, tétmeccset pedig a 2012-es Eb selejtezőiben vívtak, akkor Szlovákiában 1-0-ás orosz, míg Oroszországban 1-0-ás szlovák siker született.
B csoport, 2. forduló:
szerda:
Oroszország-Szlovákia, Lille 15.00
csütörtök:
Anglia-Wales, Lens 15.00
A csoport állása: 1. Wales 3 pont, 2. Anglia 1 (1-1) és Oroszország 1 (1-1), 4. Szlovákia 0

scp \ sgg \ spi

MTI 2016. június 14.

(Kép forrása: Internet)