Kezdőlap Olvasgató EURO-2016 – Mutko: az orosz szurkolókat provokálják, nem kizártak az újabb incidensek

EURO-2016 – Mutko: az orosz szurkolókat provokálják, nem kizártak az újabb incidensek

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2016. június 15., szerda (MTI) – Az orosz szurkolókat folyamatosan provokálják a labdarúgó Európa-bajnokság alatt, ezért nem lehet kizárni, hogy újabb rendbontások részesei lesznek – jelentette ki Vitalij Mutko sportminiszter, az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Mutko azt követően nyilatkozott így, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) etikai bizottsága kedden a szurkolók magatartása miatt felfüggesztett kizárással büntette a franciaországi Eb-n szereplő orosz válogatottat, az orosz szövetséget pedig 150 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte. Az UEFA a marseille-i Stade Velodromban az orosz szurkolók rasszista magatartása és általuk kirobbantott zavargások, valamint a pirotechnikai eszközök használata miatt indított eljárást.
„Nem vagyok biztos benne, hogy az orosz szurkolók részvételével történő rendbontások nem fognak megismétlődni. Az orosz szurkolókat a kezdetektől fogva azonnal őrizetbe vették és egyoldalúan hibáztatták. Szurkolóinkat folyamatosan hibáztatják. Bármi történik is, azonnal az oroszok a felelősek” – nyilatkozott a miniszter.
Mutko reményét fejezte ki, hogy az orosz válogatottat támogató nézők nem hagyják magukat provokálni. Hangsúlyozta, hogy 15-20 ezer orosz érkezett az Eb-re Franciaországba, és a többségük azért jött, hogy jó focit nézzen. A sportminiszter szerint a felfüggesztett kizárás elkerülhetetlenül hatással lesz az orosz csapat játékára. A miniszter megismételte, hogy az angol-orosz mérkőzés végén történt rendbontás kezdeményezőit meg fogják találni és felelősségre fogják vonni.
Az oroszok szerdán Lille-ben a szlovákok ellen lépnek pályára. A helyi hatóságok szerint 15 ezer orosz drukker érkezett a városba. Feltételezések szerint a rendbontók kemény magja mintegy 150 fős lehet, vagyis az egész tábor mintegy 1 százaléka.
A Rosszija24 orosz állami hírtelevízió tudósítása szerint Lille-ben kedd este angol szurkolók provokálták az oroszokat, egyebek között a nemzeti trikolórjukra tiporva. A Reuters szerint az oroszok támadtak rá az angolokra és a walesiekre. Az incidensnek a rendőrség beavatkozása vetett véget.
Orosz sajtértesülések szerint a városban őrizetbe vettek két orosz és két ukrán szurkolót. Az ukránoknál fegyver volt.
Az angolok csütörtökön a Lille-től 40 kilométerre lévő Lensban mérkőznek meg Walesszel. A mérkőzésre várt mintegy 50 ezer angol és 25 ezer walesi szurkoló nagy része Lille-ben szállt meg.
A francia hatóságok egyébként szerdán 11-et elengedtek a Cannes-hoz közel eső Mandelieu-ben, egy turistabuszon őrizetbe vett 43 orosz állampolgár közül. A Lille-be tartó szurkolókat azért tartóztatták fel, mert a gyanú szerint volt közöttük olyan, aki Marseille-ben részt vett egy angol drukker megverésében. A bántalmazottnál kedden beállt az agyhalál állapota.
Laurent Nunez, Bouches-du-Rhone megye rendőrprefektusa – a TASZSZ beszámolója szerint – az Europe 1 rádióadónak nyilatkozva kijelentette, hogy a marseille-i Velodrome-ban történtekért az orosz és az angol szurkolók egyaránt felelősek. Nunez kijelentette, hogy az angolok a mérkőzésen mindvégig provokálták az oroszokat, volt köztük olyan, aki jegyet szerzett az oroszok számára fenntartott tribünre. Közölte, hogy marseille-i stadionban a június 21-i lengyel-ukrán mérkőzésre jelentősen megszigorítják a biztonsági óvintézkedéseket.

kpd \ spi

MTI 2016. június 15.

 

(Kép forrása: Internet)