Kezdőlap Események EURO-2016 – Nézőpont: a futball Eb-t követők fele bízik abban, hogy a...

EURO-2016 – Nézőpont: a futball Eb-t követők fele bízik abban, hogy a válogatott továbbjut csoportjából

Budapest, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – A teljes felnőtt népesség csaknem fele (46 százalék) fogja követni a labdarúgó Európa-bajnokságot, közülük 47 százalék bízik abban, hogy a magyar válogatott továbbjut csoportjából – közölte a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.

A Nézőpont csütörtöki közleményében részletezte: azok között, akik bíznak a válogatott továbbjutásában a csoportból, a válaszadók 36 százaléka úgy véli, hogy ezután véget ér az Eb-szereplés. Nyolc százalékuk ennél is optimistább, szerintük a csapat a csoportkör után több körben is részt vesz, míg a sporteseményt követők három százaléka úgy véli: a magyar együttes akár meg is nyerheti az Eb-t.
Az Eb-nézők 44 százaléka inkább pesszimista: közülük 39 százalék azt mondta, hogy bár a válogatott nem lesz utolsó csoportjában, de nem jut tovább, öt százalék szerint pedig csoportutolsó lesz. Kilenc százalék nem tudott válaszolni, vagy nem válaszolt a kérdésre.
Ismertették: a teljes felnőtt népességen belül a férfiak háromötöde (61 százalék) fogja követni a sporteseményt, míg a nők csaknem kétharmada (64 százalék) nem nézi majd a tornát.
Jelezték: érdekesség, hogy legkevésbé a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai érdeklődnek a labdarúgó Eb iránt, mindössze 27 százalékuk tervezi nézni az Eb-t. A szocialisták és az LMP-sek között is kisebbségben vannak az Európa-bajnokságot követők (38, illetve 39 százalék).
A fogadóirodákhoz hasonlóan az Eb-t néző magyarok is Németországot tartják a legesélyesebbnek a győzelemre (31 százalék), de sokan bíznak a spanyol (15 százalék) és a francia csapat (7 százalék) sikerében is – olvasható a közleményben.
A Nézőpont kutatásában kitért arra is: a lakosság a sporteseménynél is érzékeli a terrorveszélyt: a teljes felnőtt népesség 37 százaléka számít arra, hogy lesz terrortámadás az Eb valamelyik helyszínén, az ebben kételkedők aránya 44 százalék.
A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik meg.

bszg \ bpt

MTI 2016. június 9.

 

(Kép forrása: Internet)