Kezdőlap Olvasgató EURO-2016 – Orosz szurkolókat utasítottak ki Franciaországból, fellebbeznek

EURO-2016 – Orosz szurkolókat utasítottak ki Franciaországból, fellebbeznek

Moszkva, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – Kiutasítottak 20 orosz szurkolót a francia hatóságok, köztük Alekszandr Sprigint, az Összoroszországi Szurkolói Egyesület elnökét, aki csütörtökön közölte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen.

A kiutasított oroszokat kedden Cannes közelében, egy szurkolói buszon vették őrizetbe, a szombati marseille-i rendbontások miatt. Az ügy diplomáciai bonyodalmat okozott: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, Moszkvában pedig a külügyi tárca behívatta a francia nagykövetet.
Sprigin közölte, hogy a szurkolóknak két napjuk van a kiutasítási határozat megfellebbezésére, és kijelentette, hogy személy szerint semmilyen rendbontásban nem vett részt. Az érintetteket szabadlábra helyezték.
Sprigin elmondta, hogy hat személyt – a moszkvai Lokomotiv és Dinamo, a tulai Arszenal, a Rosztov és az Orjol labdarúgócsapat szurkolói klubjának képviselőit – további vizsgálatra hivatkozva bent tartották a marseille-i rendőrségen. A egyesület elnöke „pokoli rendőri önkénynek” minősítette a történteket, kifogásolta a fogva tartás körülményeit, valamint azt, hogy az őrizetbe vettek között volt két nő és egy 63 éves ügyvéd is.

kpd \ ppd \ skt \ gry

MTI 2016. június 16.

 

(Kép forrása: Internet)