Kezdőlap Események Európai Polgári Díjat kap a felvidéki magyarság legnagyobb szervezete

Európai Polgári Díjat kap a felvidéki magyarság legnagyobb szervezete

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Pozsony/Brüsszel, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezete, a Csemadok kapja az idén az Európai Parlament (EP) Kancelláriája által odaítélt Európai Polgári Díjat – közölte az MTI-vel Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője csütörtökön.

A 2008-ban alapított Európai Polgári Díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.
A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a kancellária dönt a díjazottakról. Arról, hogy az egyes EU-tagállamokban kik kapják a díjat, szerdán született döntés, annak értelmében az öt szlovákiai jelölt közül a Csemadoknak ítélték meg az elismerést.
„A díjjal elkötelezett szlovákiai magyarok generációinak tevékenységét ismerte el az Európai Unió” – állapította meg a döntés kapcsán az elismerésre a Csemadokot felterjesztő Csáky Pál. Elmondta: a díjat decemberben, Brüsszelben veszi majd át az EP elnökétől a Csemadok vezetése, ám a felvidéki magyarság már ennél korábban, két hét múlva is bemutatkozik Brüsszelben, egy, az EP-ben magyar képzőművészek alkotásaiból nyíló kiállítással és szlovákiai magyar pedagógusok Vass Lajos Kórusának fellépésével. „Szlovákia európai uniós elnökségének átvétele előtt meg kell mutatnunk magunkat, kultúránk bemutatásával civilizált módon kell jeleznünk, hogy Szlovákia nem csak a szlovákoké” – jegyezte meg a rendezvények kapcsán Csáky Pál.

ksr \ kkp \ kvb

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)