Kezdőlap Események  I.Barackpálinka és Borfesztivál Kecskeméten – beszélgetés Szappanos Benedekkel

 I.Barackpálinka és Borfesztivál Kecskeméten – beszélgetés Szappanos Benedekkel

Kecskemét városa egyre inkább bővelkedik kulturális eseményekben, a nyári forgatag is feléledt már a főtéren. Az I. Barackpálinka és Bor ünnep június 22-én, szerdán indult, ami nívós produkciókkal, érdekes bemutatókkal és természetesen finomabbnál finomabb borokkal és pálinkával szolgál az érdeklők számára. Szappanos Benedekkel, a Hírös Agóra Kulturális Központ Kapcsolatokért Felelős Vezetőjével beszélgettünk, aki maga is nagy szakértője a finom magyar boroknak.

Az elmúlt évtizedekből származó szóbeszéd, mi szerint alföldi boroknak nincs helye a legjobbak közt, manapság elévülni látszik. Az ország legnagyobb szőlőtermesztő területe a Kunsági Borvidéken található, és az új, könnyű, gyümölcsös borokat éltető trendek is kedveznek az alföldi bortermelésnek. De, ha a múltba visszatekintünk, ugyancsak találhatunk a kecskeméti italokat méltató momentumokat. Edward walesi Herceg, amikor 1935-ben Budapestre látogatott, ajándékoztak neki egy 1925-ös évjáratú kecskeméti barackpálinkát. Megkóstolva a finom nedűt, olyan mondat hagyta el a száját, ami mára már szállóigévé vált: „Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum.”

Büszkék lehetünk tehát a kecskeméti barackpálinkára, mely igazi hungarikumnak számit. Számos népi hagyományunk kötődik hozzá, és a régiek jellemzően közösségi összejöveteleken ittak például disznóvágáson, aratásokon, és fontosabb vizsgák után, és kibékülésekkor.

Az I. Kecskeméti Barackpálinka és Bor fesztivál bővelkedik színvonalas előadók produkcióiban, fel fog még lépni többek között a Bin-Jip együttes Harcsa Veronikával az élen, aminek időpontja megváltozott, így vasárnap este 19 órakor fog elkezdődni, hogy a 21 órakor induló meccset a Főtéren, nagy kivetítőn, együtt tudják majd nézni a lelkes szurkolók.

A teljes programlistát az alábbi linken tekinthetik meg:

http://www.programturizmus.hu/ajanlat-kecskemet-bor-palinka-unnep-gasztronomia-fesztival.html