Kezdőlap Események Idén is Múzeumok Éjszakája Kecskeméten

Idén is Múzeumok Éjszakája Kecskeméten

Kecskeméten idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája, melyről a mai napon, június 7-én sajtótájékoztatót tartottak a Városháza Dísztermében.

„Kecskemét is kiállítja” – szól a Városháza harangjátéka, és évek óta ez a kecskeméti Múzeumok Éjszakája méltó mottója is. Idén, országosan kiemelt helyszínként lehetőségünk van még jobban ráirányítani a figyelmet a „hírös” város értékeire. Június 25-én 15 retrobusz szállítja majd az érdeklődőket a 47 helyszín között. Az országos rendezvénysorozat idei „Hősök, újítók, felfedezők” című kiemelt tematikájához kapcsolódva a városban 2016-ban Katona Józsefre emlékezünk, ezért bármelyik helyszínen találkozhatunk az ő hőseivel, Bánk bánnal és Melindával. Az Igazi felfedezők pedig nálunk a látogatók lesznek!

2006-ban, az első Múzeumok Éjszakáján 3 helyszín fogott össze Kecskeméten. Ehhez képest tavaly már 42 helyszínen közel 62 ezer belépést regisztráltunk a városban, ez mintegy 12-15 ezer fő helyszínek közötti körútjából áll össze. Ezekkel az adatokkal az első helyen vagyunk a vidéki városok között.

A szervezés, összefogás feladatát hagyományosan a Bozsó Gyűjtemény végzi, amely már többször büszkélkedhetett a vidék leglátogatottabb helyszínének címével, tavaly a Múzeumok Éjszakáján 8200-an fordultak meg a gyűjteményben.

Idén Kecskemét a Múzeumok Éjszakája országosan kiemelt helyszíne, és természetesen ismét építünk a jól bevált érdekességekre, látványosságokra. Ilyenek például az unikális régi Ikarusok, amelyek Kecskemétet emblematikusan jelképezik, Magyarországon, de egész Európában sem található hasonló csapat.

Kecskemét Katona József szülővárosa, az idei évet a Bánk bán írójának emléke szövi át.  Ez mutatkozik meg a Múzeumok Éjszakáján is, amely szeretné még közelebb vinni Katona József életművét és korát a látogatókhoz. A „Megidézzük Katonát” programok nemcsak az író nevét viselő intézmények kiállításait jelentik. Minden korosztály számára izgalmas elfoglaltságokat ajánlunk késődélutántól. Jelmezek, dokumentumok, és gasztronómiai élmények elevenítik fel Katona korát. Érdemes lesz Kecskemétre jönni, hiszen ahol a Bánk bán – mint a hazaszeretet üzenete született – ott minden megtalálható, ami igazán jó és magyar!

A study tour programja átfogó képet nyújt mindarról az élményről, amely a látogatókat várja a múzeumi kalandtúrán, és bemutatja a legérdekesebb helyszíneket.

A kecskeméti Városháza a szecessziós építészet egyik remekműve, díszterme a város egyik legfontosabb építészeti látványossága.  Ez az épület ad helyet a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának, amelynek történelmi termeiben a Múzeumok Éjszakáján Katona József életével kapcsolatos dokumentumokat mutat be. Az író kora, családja, hivatali és irodalmi munkássága áll a középpontban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Katona József kultusz dokumentumaival. Különféle emlékanyagot (rajz, tervrajz, fotó, plakát, ördögűzéses tanúvallomás, tudósítás, pecsétlenyomat, jegyzőkönyv, levél) lehet majd megismerni, néhányat közelebbről is szemügyre vehetnek a látogatók.

A Katona József Színházban minden esztendőben a kulisszajárás a legvonzóbb program, amely idén a „Katona József nyomában” nevet viseli. Hogyan mozgatják a díszleteket? Miért van vasfüggöny a színpadon? Hol található Katona József szobra? Lehet intelligens egy lámpa? Minderre választ kaphatunk, ha bepillantunk a Katona József Színházba.

A Cifrapalota „A magyar huszár” című kiállítással várja az érdeklődőket. A hősies, vakmerő, bátor, kitartó, ravasz, és kezdeményező könnyűlovas katona számos európai nyelven egyet jelent a huszárral. A huszár alakját máig kultusz övezi, nemzeti szimbólumnak számít. Számos jól ismert huszárcsíny, és haditett kapcsolódik hozzá. A kiállítás a huszárság történetéről nyújt egy minden részletre kiterjedő áttekintést a végvári vitézek korától a 20. század közepéig. A huszárok hőstetteinek felelevenítése mellett legfőbb fegyvereikből, különleges egyenruháikból és felszerelésükből válogatott tárgy együttes, valamint eredeti grafikai, festmény és fotóanyag fogadja a Cifrapalotába érkező látogatót.

A Bozsó Gyűjtemény is az időszaki kiállításainak, foglalkozásainak egy részét az országos tematikához csatlakozva az újítóknak szenteli, az iparművészet; a kézzel alkotás művészetének megújítóit és újításait mutatja be műhelyfoglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, gasztronómiával fűszerezve. Ízelítő a gazdag éjszakai élménycsomagból: A régió leggazdagabb magángyűjteményének bemutatása, a „Nyomás! Csak itt és most!” program során egy ritka Gutenberg nyomdagépből frissen emelhetik ki a Katona József irodalmi hőseit ábrázoló emléklapot. Az érdeklődők egy 16. századi Gutenberg bibliát is láthatnak, figyelemmel kísérhetik az ólombetétes-üveg készítését.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió küldetése a kerámiaművészet formai, esztétikai és technikai fejlődésének előmozdítása, és a kreatív készségek kibontakozásának támogatása. Nyitott a kerámia területén folyó kutatások és kísérletek, a design kihívásai iránt. Ennek megfelelve, korszerű berendezésekkel és kemencékkel, tágas műtermekkel és technikai segítséggel áll a művészek rendelkezésére. A Múzeumok Éjszakája egyik legkedveltebb kecskeméti helyszíne. Legizgalmasabb pillanat a kemencenyitás. A művész ilyenkor szemlélheti meg, hogy miként sikerült a kerámiák égetése.

A study tour résztvevői a stúdióban betekinthetnek a Múzeumok Éjszakájának előkészületeként a Katona József Emlékműsor főpróbájába, a Kecskeméti Színjátszó Műhely előadásában.

Néhány hónapja adták át a Leskowsky Hangszergyűjtemény új kiállítótermét a Hírös Város Turisztikai Központban. Ebben az évben az „első múzeumi éjszakát” tölthetjük együtt.  A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében.

A Study Tour résztvevői élőzenés hangszerbemutatón keresztül bepillantást nyerhetnek a magyar népi hangszerek világába, valamint távoli kultúrák különleges hangszereit ismerhetik meg. A látogatók kézbe foghatják, kipróbálhatják a hangszereket, megtapasztalhatják akár a közös zenélés élményét is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai partnerként idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája promóciójában. Az Ügynökség fontos célja a kulturális programok népszerűsítése mellett, hogy felhívja a figyelmet a hazai szálláshelyekre, ösztönözze a belföldi turizmust. Az itthon.hu weboldalon külön menüpont készül kedvezményes csomagajánlatokkal a Múzeumok Éjszakája hétvégéjére, hogy a kultúra iránt érdeklődők akár több éjszakát is eltölthessenek a felkeresett városokban. Az akciós szálláshelyek mellett a Múzeumok Éjszakájának programjai és helyszínei között is böngészhetnek az oldalra látogatók.