Kezdőlap Események Időszaki kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelyén

Időszaki kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelyén

2013 őszén egy négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós kutatóút indult Budapestről, hogy Kelet-Afrika társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. A 114 nap alatt több mint 24 ezer kilométert megtett expedíció megálmodója Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász volt. Ez idő alatt 28 ezer felvétel készült. A tárlatot először a Budapesti Történeti Múzeumban mutatták be, amely ezután országjáró körútra indult.

A Kelet-Kongóig tartó út célja az volt, hogy zárt közösségeket keressen fel, és minőségi fotódokumentációt készítsen róluk. Olyan csoportok életébe kívánt bepillantást nyerni, amelyek ősi hagyományaikból, tradicionális anyagi kultúrájukból, szokásaikból még sokat megőriztek.

Szudán ehhez tökéletes kezdet volt. A képeken feltűnnek ennek az országnak a gazdag kulturális emlékei, így a domborművekkel díszített ókori templomok, vagy a „fekete fáraók” piramisai is. A látogatók bepillantás nyernek a Nílus-mentén lakó núbiaiak csodálatosan színes kultúrájába. A kiállításon elsőként lesz látható a magukat magyar származásúnak tartó szudáni magyarabokról készült fotósorozat, akiknek ősei még az oszmán birodalom katonáiként kerülhettek Afrikába, közel 500 éve.

Különleges élményt adnak továbbá a Keleti-sivatag lakóiról, a tevetartó bedzsákról készült képek, melyeken az ősi öltözetet viselő nomádokat nézve, szinte időutazáson érezhetjük magunkat.