Kezdőlap Események Könyvhét – Gyulán tartották az országos megnyitót

Könyvhét – Gyulán tartották az országos megnyitót

Gyula, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – A magyar könyvszakma, a minőségi regényirodalom sokat köszönhet Gyula városának – mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagja csütörtökön a Békés megyei városban, a 87. Ünnepi Könyvhét kiemelt vidéki helyszínén, amely idén az országos megnyitónak is helyet adott.

Katona Ildikó Gyulát a könyves kultúra városának nevezte, mely – szavai szerint – nagyon komoly hagyományokkal bír a könyvszakmában.
Örömét fejezte ki, hogy a megnyitón sok iskolás gyermek vett részt; mint mondta, a szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjeként elsődleges célja e korosztály körében terjeszteni a könyv szeretetét, az olvasás kultúráját.
Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó gyulai származású főszerkesztője megnyitó beszédében felidézte: 1929 óta rendezik meg az ünnepi könyvhetet a régész és lapszerkesztő, Supka Géza kezdeményezésére. Az eseményt 1957 kivételével minden évben megtartották – tette hozzá.
Kónya István, Gyula alpolgármestere a megnyitót követően az MTI-nek elmondta: a városnak kötelessége megőrizni és az utókor számára továbbadni a kulturális örökségeket, a főúri kultúráét például az Almásy-kastélyban, a polgári kultúra elemeit a Ladics házban, ahogyan más történeti emlékeket is.
A háromnapos könyves seregszemlén Gyulán író-olvasó találkozók, könyvbemutatók és felolvasóestek várják a közönséget. A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban csütörtökön Gyula, a könyves kultúra városa címmel konferenciát, szombat este megyei slam bajnokságot rendeznek.
Szombaton az Almásy-kastély Látogatóközpontban Hon-vágy – A vér nem válik vízzé címmel filmvetítést és beszélgetést szerveznek Jeanne Marie Wenckheim Dickens grófnővel. Esténként a Világóránál koncertek lesznek, csütörtökön a Téglás zenekar, pénteken a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar, szombaton a Mentés Másként Együttes zenél.

bhzs \ pmg

MTI 2016. június 9.

 

(Kép forrása: Internet)