Kezdőlap Kultúra Könyvhét – Változatos programok Szegeden

Könyvhét – Változatos programok Szegeden

Szeged, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – Több tucat rendezvénnyel könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják a 87. Ünnepi könyvhéten és 15. Gyermekkönyvnapokon az érdeklődőket Szegeden – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Tisza-parti városban a rendezvények hagyományos központi színtere a Dugonics tér, ott állnak majd a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is. A belvárosi téren rendezik június 9-én délután a fesztivál megnyitóját, melyen Spiró György szól majd az olvasókhoz, a Kossuth-díjas író, irodalomtörténész a rendezvényre írt köszöntőjében úgy fogalmazott: „jó könyvet olvasni mindig ünnep. Mindegy, mi a műfaja, mindegy, ki a szerzője, ha jó könyv, akkor a normalitást erősíti bennünk”.
A Dugonics téren kívül idén is számos helyszínen találkozhatnak az olvasás szerelemesei kedvelt szerzőikkel és a kiadók kínálatával. A könyvtárak, művelődési- és kávéházak, az egyetem és a városháza, a Reök-palota, a Belvárosi mozi és az akadémiai székház mellett, a Tiszatáj folyóirat szerkesztősége is csatlakozott a rendezők sorához.
A fesztivál megnyitójának napján Spiró Györggyel Válogatott esszék 1979-2016 című könyvéről Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget a Somogyi-könyvtárban. Dragomán György Oroszlánkórus című könyvét Szilasi László mutatja be, ugyancsak a szerző társaságában, a Dugonics tér színpadán. Gárdos Péter filmrendező Hajnali láz című regényéről is itt beszélget június 11-én a szerzővel Balog József újságíró. A kötet filmváltozatát szabadtéri vetítésen láthatják a téren a nézők, a Belvárosi mozi jóvoltából.
A fesztiválról nem hiányozhatnak a szegedi és a városhoz szorosan kötődő szerzők. Darvasi László Taligás című regényéről, valamint Grecsó Krisztián Jelmezbál – egy családregény mozaikjai című könyvéről Szilasi László beszélget a szerzőkkel. Bátyi Zoltán Hálózsák a felhőn című új novelláskötetéről a szerzővel Bene Zoltán beszélget június 13-án a Dugonics tér színpadán. Simai Mihály új verseskötetét a Somogyi-könyvtárban mutatják be, a költő és Marton Árpád közreműködésével másnap.
A kísérőprogramok idén is zenével, tánccal teszik még hangulatosabbá a könyvheti kavalkádot. Mesekoncerttel érkezik Szegedre a Rutkai Bori Banda, térzenét ad a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, játszik a Molnár Dixie, a Deák Big Band. A népzenét kedvelőknek táncházat rendez a Korinda, föllép a deszki Bánát és a karcagi Biljana táncegyüttes, az algyői citerazenekar és néptánccsoport, szatmári, kalotaszegi és cigány táncokkal, dalokkal áll a közönség elé Jankov Gyöngyvér és a Suhancok táncegyüttes.

bkzg \ bsa \ brr

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)