Kezdőlap Kultúra Mátyás Irén-emléknapot tartanak a Zsámbéki Színházi Bázison szombaton

Mátyás Irén-emléknapot tartanak a Zsámbéki Színházi Bázison szombaton

Budapest, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – Könyvbemutató, kiállítás, konferencia, filmvetítés és színházi előadás is várja a közönséget a Zsámbéki Színházi Bázison a szombati Mátyás Irén-emléknapon, amelyen az egykori igazgató nevét viselő emlékdíjat is átadják.

A június 4-i emléknapot Mátyás Irén, a Zsámbéki Szombatok, a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis, valamint a Zsámbéki Művelődési Ház egykori igazgatójának tiszteletére rendezik meg – mondta az MTI-nek Váradi Nóra, a programsorozat főszervezője.
Mátyás Irén (1953-2013) férjével, Bicskei Gáborral (1937-1990) együtt 1983-ban önerőből indította el a Zsámbéki Szombatokat. Falunapból lassan országos jelentőségű nyári színházi fesztivállá vált a rendezvény, amely – miközben a helyieknek is szólt és a helyi erőkre is támaszkodott – egyre több vendéget csábított Zsámbékra. Mátyás Irén, aki népművelőként került Zsámbékra, az elmúlt 30 év magyar színháztörténetének különleges alakja, aki kívülállóként teremtett meg és tartott fenn egy fontos színházi műhelyt.
Mint az emléknap szervezője elmondta, Mátyás Irén 2013-ban halt meg, és azóta dolgoznak azon, hogy munkásságát egy színháztörténeti kötetbe foglalják. A könyv elkészült, A Romtemplomtól a Bázisig – Mátyás Irén zsámbéki színháza című kiadványt az emléknapon mutatják be. A könyv 30 oldalas színháztörténeti szövegét Sándor L. István, az Ellenfény kritikusa írta, a kötetet – amelyet adományokból tudtak megvalósítani – Ilovszky Béla zsámbéki előadásfotói színesítik, valamint mellékelve megtalálhatók a zsámbéki bemutatók színlapjai kronologikus sorrendben.
Az emléknapon délelőtt Képek a zsámbéki színház történetéből címmel nyílik kiállítás Ilovszky Béla előadásfotóiból, amelyeknek egy része megtalálható a kötetben és ekkor mutatják be a könyvet is a Zsámbéki Művelődési Házban. Ezt követően megemlékezést tartanak Mátyás Irén és Bicskei Gábor sírjánál a zsámbéki temetőben.
A délutáni program a Műemlék Rakétabázison folytatódik, ahol konferenciát rendeznek Mátyás Irén és Bicskei Gábor színházáról, többek között Simon Balázs, Jámbor József, Czajlik József rendező és Nánay István kritikus részvételével. A moderátor Sándor L. István lesz, a beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódhat. A konferenciát egy emlékfilm vetítése követi, amely archív felvételekkel követi végig Mátyás Irén és Bicskei Gábor munkásságát, az előadások közül kiemelve A Mester és Margaritát, amely a zsámbéki színház első saját bemutatója volt – mondta Váradi Nóra.
A rendezvényen átadják – első alkalommal – a Mátyás Irén Emlékdíjat is, amelyet mindig az adott évad kiemelkedő produkciója vagy alkotója kapja meg, egy szakmai bizottság döntése alapján. Az eseményen a tervek szerint megalakul a Mátyás Irén Baráti Társaság, továbbá szó lesz a Zsámbéki Színházi Bázis jelenéről és a további tervekről is.
Az emléknap programjai között szerepel a Műemlék Rakétabázis bejárása vezetéssel, majd a napot Bruno Schulz Értekezés a próbabábukról, avagy a genezis második könyve című darabja zárja a Kompánia Színházi Társulat előadásában. A bázison régóta alkotó társulat produkciója az emléknapon ingyenesen tekinthető meg – tette hozzá Váradi Nóra.
A vendégelőadások mellett a 90-es évek közepétől készültek saját bemutatók is Zsámbékon. A Mester és Margaritát rendező Beatrice Bleont mellett jelentős előadásokat hozott létre például Bocsárdi László (Antigoné, Bánk bán), Vidnyánszky Attila (Három nővér), Horváth Csaba (Passió) és Simon Balázs (Pulcinella közlegény) is.
Mátyás Irén a szűkös körülmények között is mindig igazi műhelymunka menedzselésére vállalkozott, elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az eltérő színházi nyelvek miképp hathatnak egymásra. Számos európai hírű előadást látott vendégül, többek között Purcarete Phaedráját és Vlad Mugur utolsó rendezését, a kolozsvári Hamletet. Az előadások mellé szakmai vitákat, beszélgetéseket rendezett.
Árkosi Árpád, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője az idei tervekről elmondta: az emléknap mellett kiemelkedik a programból a június 30. és július 3. között zajló Y. EAST Fesztivál, amelyet a Cseh Centrummal szerveznek és a Családi Bábos Fesztivál, amelyen a magyarországi utazó családi bábszínházak mutatkoznak be július 23-án.
Idén augusztus 12. és 14. között szeretnék megrendezni immár 26. alkalommal a határon túli magyar amatőr társulatok fesztiválját, azonban a találkozó anyagi háttere egyelőre nem biztosított – tette hozzá a művészeti vezető.
Koprodukcióban készül előadás Szálinger Balázs Köztársaság című művéből, amelyet alkalmi társulat mutat be Horváth Illés rendezésében augusztus 18-án, 20-án és 21-én.
A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös előadása, az Urbán András rendezte Magyar augusztus 25-én és 26-án látható Zsámbékon.
Augusztus végén A szabadság napja címmel terveznek fesztivált: az 1956-os emlékévhez kapcsolódó színházi előadások tematikus fesztiválján több színház – köztük a Katona József Színház és a Nemzeti Színház – részvételére számítanak. Emellett a nyáron a magyar alternatív szcénába tartozó, szakmailag izgalmas előadásokat, felolvasóesteket is láthat a közönség – mondta Árkosi Árpád.

gpz \ bsa \ brr

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)