Kezdőlap Események „Múzeumok Éjszakája” a postán

„Múzeumok Éjszakája” a postán

320 éves a posta Kecskeméten

2016. június 25-én, szombaton rendezik országszerte a Múzeumok Éjszakáját. Múzeumok, intézmények várják színes programokkal és ritkán látható érdekességekkel a közönséget. Kecskeméten ezen az éjszakán nem kevesebb, mint 50 helyszínen várják a kíváncsi látogatókat, többek között a Kálvin téri Nagypostán is.

A posta idén immár harmadik alkalommal vesz részt a sokak által kedvelt éjszakai múzeumi kalandozásban. A postások – ahogy az elmúlt két évben is tették -, kamaratárlattal és postával kapcsolatos érdekességekkel várják az érdeklődőket 18 és 24 óra között.

A posta idei rendezvényének különös jelentőséget ad, hogy Kecskeméten 320 éve működik rendszeres postai szolgáltatás.

A törökök kivonulása után, 1696-ban Lipót császár utasítására Buda és Szeged között Kecskemét érintésével állami postajárat létesült. Ekkor nyílt meg a város első postaállomása. A legfelsőbb postaigazgatás Fejős Jánost bízta meg a postaszállítással, akinek a halála után, 1697-ben a budai helytartótanács Kecskemét városának adta bérbe a postaállomást. A hírös város tanácsa 1713-ban Muraközi Sámuel jegyzőt bízta meg a postai teendők irányításával. 1721-ben a postaállomás kikerült a városi tanács kötelékéből, és postamesterségként működött tovább. Élén az 1867-es osztrák-magyar kiegyezésig számos postamester állt, név szerint: Pesti Ferenc, Murányi Sámuel, Georg Pauer, Wolf József, Sárközi Benjámin, Limbek József, Sánta József. A kiegyezés évében a magyarországi postahálózat kivált az osztrák postaigazgatás alól, és megalakult a Magyar Királyi Posta. 1870-ben bekövetkezett haláláig továbbra is Sánta József maradt a postamester, akit  Szarka István követett ezen a poszton…

A kecskeméti posta történetéről bővebb információ található itt: Varga Lászlóné: Fejezetek Kecskemét postatörténetéből = Múltidéző 2. Tanulmányok és visszaemlékezések a dél-alföldi postaszolgálat történetéből, 2. köt., Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány, Szentes, 2010. 11-70. old. A tanulmány online elérhető itt: http://www.postatortenet.hu/muzeumok-ejszakaja-kecskemet-1-postan-2016/

Kamaratárlat a bélyegekről

A Múzeumok Éjszakáján 18-tól 24 óráig nyitva tartó postai rendezvény felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kínál érdekességeket, amelyekből ezúttal a magyar bélyeg történetét bemutató kamarakiállítást emeljük ki. Kifejezetten erre az alkalomra érkezik Kecskemétre, és csak ezen az estén lesz itt látható a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány bélyegtörténeti vándorkiállítása, ami a magyar bélyegkiadás közel 150 éves történetét, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész gazdag bélyegtervezői munkásságát, egyes bélyeggrafikáit és a Magyar Posta által kiadott szebbnél szebb bélyegeit mutatja be.

A Múzeumok Éjszakája postai helyszínének további kínálata: Régen és most – képeslappal utazunk térben és időben; Levélszekrények a nagyvilágból – válogatás kivetítőn; Történetünk régi tárgyakon keresztül; Irattári gyűjtemények a múltból; Gyerekeknek – ismerkedés a bélyegek világával; Postában a Posta – gyermekügyfelek kiszolgálása.

A helyszín:

Kecskemét 1. Posta (Nagyposta)
Magyar Posta Zrt.
Kecskemét, Kálvin tér 10-12.
[email protected]
Tel.: 76/486-586