Kezdőlap Egészség Nagy István: elengedhetetlen a tej feldolgozottsági szintjének emelése

Nagy István: elengedhetetlen a tej feldolgozottsági szintjének emelése

Telki, 2016. június 3., péntek (MTI) – A tejágazat jelenlegi nehéz piaci helyzetére a megoldást a feldolgozásban és a magas piaci értékű termékek előállításában kell keresni – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak a tej világnapja alkalmából Telkiben tartott sportrendezvényén.

Az államtitkár rámutatott: csak nyerstejjel nem lehet piacra menni, „nem fogunk tudni megoldást találni, ha nem áldozunk arra, hogy feldolgozóüzemeket hozzunk létre”.
Nagy István a versenyhátrány példájaként említette, hogy jelenleg olyan tejporítók üzemelnek Magyarországon, amelyek 30 százalékkal drágábban működnek, mint a világpiaci átlagár.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a pénteki kormányülés témái között szerepel az UHT tej áfájának csökkentése, valamint az iskolatej-program folytatásának kérdése. Közölte: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelezte, hogy csak olyan javaslatot tud elfogadni, amely a tej felvásárlási árának növekedését is magával hozza.
Nagy István emlékeztetett, hogy a sertéshús áfájának csökkenésével – a kereskedelmi láncok hozzáállásának köszönhetően – a sertéshús fogyasztói ára 17 százalékkal csökkent, ami jó jel a tejpiac számára. Hozzátette: vizsgálják azt is, hogy milyen hatással járt ez a felvásárlási árakra, és növekedést tapasztalnak. A fogyasztás élénkülése a felvásárlási árakat is magával húzza – jegyezte meg.
Az államtitkár az iskolatej-programmal kapcsolatban elmondta:  az előterjesztésben az szerepel, hogyan lehet növelni a programban résztvevők létszámát.
Nagy István szólt arról is, hogy a tejágazat helyzetének megoldásához elengedhetetlen a termelők, feldolgozók, kereskedők, valamint a fogyasztók együttműködése.
Mélykuti Tibor, a tej terméktanács elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat tett a tejágazat helyzetének javításáért. Ebben az évben jelentős együttműködés alakult ki a hivatallal, amely sokat segít az élelmiszer-hamisítás ellenőrzésében, amivel hozzájárul a hazai tejágazat megmentéséhez.
A szakmaközi szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: 2014-ben a tejfogyasztás évi 156,7 kilogramm volt, ami növekedést jelent az előző évhez képest, ám még mindig elmarad a 2005-ös kiemelkedő évtől, amikor 166,8 kilogramm volt ez a szám. Hozzátette: habár a hazai tejfogyasztás az európai középmezőnybe sorolható, mégis elmarad a szakemberek által javasolt napi fél litertől.

hda \ egr \ gjé \ gtr

MTI 2016. június 3.

 

(Kép forrása: Internet)