Kezdőlap Gazdaság NGM: ügyfélbarátabb az új nemzeti akkreditálási rendszer

NGM: ügyfélbarátabb az új nemzeti akkreditálási rendszer

Budapest, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – A laboratóriumok, a tanúsító és az ellenőrző szervezetek akkreditálását is végző Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) létrehozásával és a nemzeti akkreditálási rendszer átalakításával hatékonyabbá és ügyfélbarátabbá válnak az eljárások, csökkennek a kérelmet benyújtó vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terhek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy konferencián az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

Nikoletti Antal a NAH által, az akkreditálási világnap alkalmából Budapesten rendezett konferencián hozzátette: olyan jogi hátteret szeretnének kialakítani, amely segíteni tudja a magyar vállalkozásokat a versenyképességük növelésében és növelheti Európa versenyképességét is.
Az MTI korábban megírta: a kormány 2016 elejétől a NAH-ot jelölte ki akkreditáló szervnek, amely az iparügyekért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv lett, és egyúttal változott az akkreditációs eljárás is.
Thomas Facklam, az Európai Akkreditálási Együttműködés elnöke az NAH munkájáról elmondta: minden EU tagország számára fontos, hogy olyan nemzeti minősítő intézménnyel rendelkezzen, amely támogatni képes az adott ország minőségbiztosítási infrastruktúráját.
Az akkreditálás annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet, természetes személy alkalmas bizonyos tevékenységek (vizsgálat, kalibrálás, mintavétel, tanúsítás, ellenőrzés) elvégzésére.
A közlemény szerint Magyarország 1995-ben hozta létre a laboratóriumi, tanúsító és ellenőrző szervezetekről szóló törvénnyel köztestületként a NAH jogelődjét. Az újjáalakult NAH képviseli Magyarországot a nemzetközi szervezetekben, valamint ellátja az akkreditálással kapcsolatos feladatok koordinációját. Az akkreditált szervezetek száma meghaladja a hatszázat – áll az NGM tájékoztatásában.

gde \ egr \ gry

MTI 2016. június 9.

 

(Kép forrása: Internet)