Kezdőlap Események Szent Márton-év – Megnyílt a Szent Márton és Pannónia című kiállítás Pannonhalmán

Szent Márton-év – Megnyílt a Szent Márton és Pannónia című kiállítás Pannonhalmán

Pannonhalma, 2016. június 3., péntek (MTI) – Szent Márton a magyar nép körében a kezdetektől fogva mélyen tisztelt szent – mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, szombathelyi megyéspüspök pénteken a Szent Márton és Pannónia című időszaki kiállítás pannonhalmi megnyitóján. A tematikusan megosztott tárlat pénteken kora este nyílik Szombathelyen.

Veres András az egykori tábori püspökről szólva kiemelte: néphagyományaink és művészeti kincseink mutatják, hogy a nép körében Szent Márton kultusza folyamatosan jelen van. Tiszteletét tovább kell vinni, s erre jó lehetőséget ad a születésének 1700. évfordulójára rendezett emlékév, amely Szombathelyet és Pannonhalmát is egységbe kovácsolta.
A Pannónia történetének Szent Márton korától a népvándorlás koráig terjedő öt évszázadát felölelő, Pannonhalmán és Szombathelyen látható régészeti kiállítás mintegy 350 műtárgy segítségével mutatja be, hogy miként terjedt el és maradt fenn a kereszténység a római világ határán.
Veres András az emlékév egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a Szent Márton által megfogalmazott értékrendet a mai emberek  is elfogadják, hogy „az ő szemével nézzünk szét a világban, és a segítségre szoruló emberek életében legyünk Szent Mártonok”.
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy az egykori püspök életpéldája „aktuálisabb, mint valaha a szegénységgel küszködő világban”, mert „az egyéni, személyes szeretet jótéteményeire szükség van”.
Alberto Azevedo érsek, a Szentszék kulturális tanácsának tagja Szent Márton életét és kultuszának kibontakozását felelevenítve arról beszélt, hogy reményei szerint az irgalmasság szent évében a kiállítást megtekintők „megértik, hogy a jövő akkor lehet békés és boldog, ha ma sem félünk Szent Márton lelkületétől és bátorságától”.
Takács Imre művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a szombathelyi és pannonhalmi tárlatok anyagának nagy része a Nemzeti Múzeumból valók, s összesen hat téma köré épülnek: három a vasi megyeszékhelyen, három pedig Pannonhalmán, az Apátsági Múzeumban látható.
Szombathelyen az egykori Savaria Márton-kori világát mutatják be régészeti leletekkel, valamint a kereszténység megjelenésének tárgyi emlékeivel.
Pannonhalmán a monostor ezeréves történetét mutatják be Szent Márton tükrében, valamint az ókeresztény templomi liturgiákat. Az ötödik részben a kereszténység megjelenése utáni időszakot, a hatodik részben azt ábrázolják, hogy hogyan viszonyult a felső, elit társadalmi réteg a kereszténységhez.
A kurátor hangoztatta: a kiállítás megértésének a kulcsa az, hogy „közel kell hajolni a tárgyakhoz”.
A Szent Márton és Pannónia című időszaki kiállításon egyes tárgyak 3D-s nyomtatóval készült replikáját a látogatók a kezükbe vehetik. A családosok számára kincskereső füzet készült, amelyben a rejtvények mellett Szent Márton életének Sulpicius Severus által lejegyzett tettei képregényes formában jelennek meg.
A kiállítás Pannonhalmán szeptember 30-ig látogatható.

hwp \ pmg

MTI 2016. június 3.

 

(Kép forrása: Internet)