Kezdőlap Események Szolnokon folytatódott az Ötkukás Játékok

Szolnokon folytatódott az Ötkukás Játékok

Szolnok, 2016. június 13.

Szolnok adott otthont az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) második Ötkukás Játékok rendezvényének, amelyet idén első alkalommal szervezett meg az OKTF NHI, elsőként Budapesten. A program keretében a sportoló fiatalok játékos feladatokon keresztül érthették és tanulhatták meg, miért fontos környezetünk védelme és a szelektív hulladékgyűjtés. Az eseményen, amely a Vízilabda Arénában 2016. június 9-én zajlott le, 150 gyermek vett részt, a Szolnoki Vízilabda Sport Club növendékei és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulói.

A sport, egészségvédelem és környezetünk védelme „kéz a kézben jár” egymással. Ha odafigyelünk az egészségünkre, az a környezetünknek is jót tesz, és a tisztább, kevésbé szennyezett környezet a mi egészségünket is óvja. Erre az összefüggésre mutat rá az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) projektje, amely a Szolnoki Vízilabda Sport Club közreműködésével valósult meg Szolnokon.

Környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés egyik alappillére a szelektív hulladékgyűjtés. Ebben a projektben az általános iskolás korú, sportoló, így az egészséges életmódra nyitott gyerekek számára mutatta meg egy-egy népszerű világbajnok, olimpikon sportoló, ő maga hogyan óvja a környezetét, és mit tudnak tenni ugyanezért a gyerekek.

Az Ötkukás Játékok keretében a résztvevő diákok az OKTF NHI egyedi, edukációs céllal külön erre aprojektre kifejlesztett játékai segítségével sajátíthatták el a szelektív hulladékgyűjtés „fortélyait”, az azzal kapcsolatos – ebben a korban – legfontosabb tudnivalókat.Többek között az Ökotwister, a Szelektív csúszka és a hulladékos témában átdolgozott népszerű „Ki nevet a végén?!” játékok keretében megismerhették az egyes hulladéktípusokat, és megtanulhatták, melyik hulladék milyen színű gyűjtőedénybe való.

A csütörtöki eseményen Mohi Zoltán, olimpikon vízilabdázó, a Szolnoki Vízilabda Sport Club ügyvezető elnöke, Hangay Zoltán, a nyolcszoros magyar bajnok Szolnoki Vízilabda Sport Club játékosa, majd Kósz Zoltán, olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó valamint ifj. Cseh Sándor, a Szolnoki Vízilabda Sport Club vezetőedzője hívta fel a gyerekek figyelmét arra, milyen szoros a sport és a környezettudatosság kapcsolata, és hogy mit tudnak tenni ők maguk a környezetünk védelméért.

A sportolóka program során elmagyaráztáka szelektív hulladékgyűjtés alapjait a diákoknak, akik máraznap hasznosíthatták az így megszerzett ismereteket a kifejezetten erre az alkalomra készített társasjátékok segítségével.

Az Ötkukás Játékok projekt első állomása 2016. április 16-án Budapesten zajlott le a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület közreműködésével. Az eseményen Paksy Tímea, kilencszeres világbajnok és tízszeres Európa-bajnok kajakos várta a gyerekeket.