Kezdőlap Gazdaság Túljutott a válságon a fővárosi irodapiac a szakértők szerint

Túljutott a válságon a fővárosi irodapiac a szakértők szerint

Budapest, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – A fővárosi irodapiac túljutott a válságon, a teljes piaci kihasználatlansági ráta 11,3 százalékra csökkent, ami minden eddiginél alacsonyabb – mondták nemzetközi ingatlan-tanácsadók sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Pados Gergely, a Cushman&Wakefield ügyvezető igazgatója kiemelte: a kihasználatlansági ráta 2012 óta felére esett. Tavaly a fővárosban 540 ezer négyzetméternyi irodát vettek bérbe, ebből 150 ezer négyzetmétert tettek ki az új szerződések. Hozzátette: a pozitív trend azon is lemérhető, hogy az első negyedévben közel 80 ezer négyzetméter új irodaépületet adtak át Budapesten, ami az előző év azonos időszakához képest 42 százalékos növekedés. A 2008-as válság után az új irodák építése gyakorlatilag leállt, 2009-ben még átadtak 300 ezer négyzetmétert, de 2012-2013-ban szinte semennyit sem – mondta.
Varga Judit, a CBRE ügynökségi vezetője szerint a budapesti irodapiac élénkülése tükröződik a bérleti díjakban is, a tavalyihoz képest az átlagos bérleti díj 25 eurócenttel emelkedett négyzetméterenként, és 11,5-14,5 euró. A válság tetőpontján az évente bérbeadott nettó terület 200 ezer négyzetméter körül alakult a fővárosban, ez már lényegében megduplázódott, és két éven belül az évi 400 ezer négyzetmétert is túllépheti – mutatott rá.
Gedai Bori, a varsói székhelyű ingatlanfejlesztő GTC Magyarország kereskedelmi igazgatója közölte, hogy új irodaházat építenek a Váci úton, az egykori Felvonógyár százéves épületének teljes belső átalakításával közel 22 ezer négyzetméteres A kategóriás irodakomplexum épül.
Hozzátette: a fejlesztés idén júniusban indul, az átadás 2017 decemberben várható. A generálkivitelező kiválasztása még tart, az építkezés heteken belül elkezdődhet. A beruházás értékét a cég nem ismertette, annyit közöltek, hogy saját tőkéből valósítják meg. Az irodák bérleti díja négyzetméterenként 13-14 euró lesz. A GTC magyarországi portfóliója a fejlesztéssel 140 ezer négyzetméterre nő.

hvk \ gry

MTI 2016. június 9.

 

(Kép forrása: Internet)