Kezdőlap Gazdaság Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

Szomor-Somodorpuszta, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – A Gyermelyi Zrt. csütörtökön átadta az 1,6 milliárd forintos beruházással épült növénytermesztési központját Szomor-Somodorpusztán, ahonnan kiszolgálják a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot.

„Magyarországon idén ez az egyik legnagyobb mezőgazdasági beruházás és illeszkedik a kormány agrárfilozófiájához, mert magas hozzáadott értékű, minőségi terméket hoz létre” – mondta földművelésügyi miniszter a létesítmény átadásán.
Fazekas Sándor ismertette, 2015-ben 2453 milliárd forintnyi értéket termelt a magyar mezőgazdaság, 45 százalékkal többet mint 2010-ben. Az elmúlt öt évben harmincezer új munkahely jött létre az ágazatban, miközben 2015-ben 234 milliárd forintot fordítottak beruházásra.
Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója elmondta, a növénytermesztési ágazat eddig három telephelyről végezte a földek művelését, a tevékenység szervezését. Ezt váltja fel a 7,4 hektáron elterülő új központ, amely a megművelt földterület középpontjában, hatékonyan képes megszervezni a versenyképes termelést.
Az új telepen kapott helyet egyebek mellett egy óránként 25 tonna kapacitású terményszárító, amelyhez egy automata betárolású 6600 tonna befogadóképességű terménytároló csatlakozik. Része a beruházásnak egy gépműhely, a hozzá tartozó raktárral is.
A Gyermelyi vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben. Három tojófarmon évente 140 millió tojást termelnek, amelynek felét héjas tojásként értékesítik, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használják fel.
A tésztaértékesítés az elmúlt években dinamikusan bővült, idén a vállalat várhatóan 33 000 tonna tésztát értékesít, ennek több mint 20 százaléka az országhatárokon túl talál gazdára.
A Gyermelyi Zrt. két korszerű malommal rendelkezik. Évente 140 000 tonna gabonát őröl, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője.
A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 12 milliárd forintot fordított beruházásokra. A most átadott növénytermesztési központot követően 1,5 milliárd forintos beruházással még az idén elkészül egy új takarmánygyár, amely megalapozza a tojástermelés tervezett fejlesztését.
A szintén milliárdos értékű, 8500 raklap befogadóképességű raktár építése még az ősszel megkezdődik, amelyet várhatóan a tésztagyár bővítése fog követni. Ezekkel a beruházásokkal jó méretgazdaságosságú, európai léptékben is hatékonyan működtethető termékpályák jönnek létre.
A tésztagyártással, liszt és tojás előállításával, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozó cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart.
A Gyermelyi Zrt. konszolidált árbevétele 2015-ben 20,5 milliárd forint volt, beruházásokra 3,2 milliárdot fordítottak.

bfi \ egr \ gry

MTI 2016. június 16. (Kép forrása: Internet)