Kezdőlap Diákélet 1956 – Megemlékezések a Szegedi Tudományegyetemen

1956 – Megemlékezések a Szegedi Tudományegyetemen

Konferenciákkal, egykori és mai hallgatók találkozóival, vers- és fotópályázattal, valamint a történelmi helyszíneken tartandó megemlékezésekkel tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a szegedi felsőoktatás tisztes öröksége, hogy 1956. október 16-án az egyetem Auditorium Maximumában alakult meg az egyetemisták független és demokratikus szervezete, a Magyar Egyetemek és Főiskolák Egyesületeinek Szövetsége (MEFESZ). A szegedi hallgatók tanulmányi és politikai követeléseiket október 16-ai és 20-ai nagygyűlésünkön fogalmazták meg – így jutottak el az orosz nyelvtanulás fakultatívvá tételének igényétől a szovjet csapatok kivonásának követeléséig.
A következő napokban a szegedi MEFESZ-küldöttek ismertették követeléseiket a magyarországi egyetemeken, amelyek diáksága szintén csatlakozott a szövetséghez, így az országos szervezetté vált. A szegedi pontokat a fiatalság magáévá tette, és az 1956. október 23-ától országossá szélesedő forradalom és szabadságharc zászlajára tűzte – emlékeztetett Kiss Tamás, a MEFESZ alapító elnöke az egyetem 1956-os emlékbizottságának alakuló ülésén.
Az akkori rektor, Baróti Dezső és jeles professzorok aláírásával a szegedi egyetem 1956. november 3-án felhívást intézett a világ valamennyi egyeteméhez. E segélykiáltást az intézmény korábbi rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert segített megjelentetni a New York Timesban is. De az is egyedülálló, amilyen súlyos megtorlásban részesültek a szegedi egyetemi polgárok a forradalom leverése után – hangsúlyozta Kiss Tamás.
Az emlékbizottság döntése alapján az SZTE – a többi között – konferenciákkal, egykori és mai hallgatók találkozóival, vers- és fotópályázattal, továbbá a 2016. október 16-án az SZTE BTK Auditorium Maximumában, a MEFESZ-emlékműnél, valamint a tanulmányi és információs központban tartandó megemlékezésekkel és ünnepségekkel tiszteleg 1956 hősei előtt. A jubileum alkalmából a novemberben – ötödik alkalommal – megrendezendő Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny a „Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban” címet kapta – áll a közleményben.

2016. július 18., hétfő